The Mouse Hotel

A) Ola Niklasson - Mouse Hotel

Om Ola

Jag jobbar som bild-och medialärare på Nyströmska Skolan (gymnasiet i Söderköping) och är en av konstnärerna i Söderköpingsgruppen blandArt. Jag är utbildad vid Konstfack och har studerat konstvetenskap vid Stockholms universitet. 2018 var jag med i Musikhjälpen och målade live i studion och 2019 deltog jag i Netflix stora Stranger things-utställning i Stockholm och Köpenhamn.

I mitt konstnärskap kombinerar jag den akademiska konstens måleriska tekniker med street artens lekfullhet och idérikedom. Jag är mest känd för mina ommålade loppistavlor. En återbrukskonst som tar tillvara det gamla, som får nytt liv med humor och populärkulturella inslag. Mer av min konst ser du på Instagram (@Ola_Art) och www.konst.se/olaart.


Om verket

Min tanke var redan från början att elskåpet skulle få en lokal anknytning.  Söderköping har haft sina faser och sin storhetstid. Ofta fokuserar man på stadens medeltida anor, då den var som mest betydelsefull. Jag valde att i stället lyfta fram sekelskiftet 1900. Då hade kanalen byggts och folk sökte sig från storstaden för att flanera och dricka brunn i det pittoreska Söderköping. Det var på den tiden som vårt vackra stadshotell byggdes i jugendstil.


Nu blir det en liten version av denna byggnad befolkad med möss i tidsenliga kläder. Huset målades först och under sommaren dök mus efter mus upp.


Min önskan är att denna målning ska bli ett trevligt inslag i vår stadsbild och tilltala såväl gammal som ung.

Värd