Söderköpings Dryckesfestival


Sprudlande start för Söderköpings Dryckesfestival


Lördagen den 6/7 var det så äntligen dags för Söderköpings Dryckesfestival. Jag tog med mig min kollega Jenny Törnvall för att ta tempen på festivalen.
Arrangörerna bakom festivalen är Anna och hennes man Harald von Koch tillsammans med vännerna Lina Kemle och Mimmi Hermez.

Vi går in på området en kvart innan öppning och det råder full aktivitet, många detaljer finjusteras in i det sista. Utställarna är på plats och gör i ordning sina stånd. Bland utställarna finns allas vår professor i kriminologi Leif GW Persson.



Hej Leif, vad trevligt att du besöker Söderköpings dryckesfestival. Har du besökt Söderköping tidigare?
- Jag har varit här tidigare men då har det varit samband med jakt. Jag jagar ganska mycket i närområdet. Men det här är första gången som jag är här för att sälja viner.

Vad är dina förväntningar för dagen?
- Det blir en intressant erfarenhet. Det är första gången jag gör något sådant här.

Vad erbjuder du här idag? 
- Det är mitt vita-, röda-, rosévin, en Riesling och en bubbelvariant. De har funnits på marknaden några år.

Hur länge har du arbetat med dina viner?
- Den första som kom var den röda, som har funnits sedan 8-9 år tillbaka. Sen har de övriga tillkommit allteftersom. Nu har vi sex olika etiketter och det är ungefär det jag tänkte ge ut på marknaden.

Hur kommer det sig att du började med försäljning av vinerna?
- Jag har alltid varit intresserad av viner och har en gammal skolkamrat som säljer viner. Han ville att jag skulle börja sälja ”mitt eget” vin. När jag arbetade på SVT så var det inte tillåtet men när jag slutade blev det fritt framåt. Han tjatade på mig och till slut sa jag OK.

På tal om SVT så hörde jag att du är på väg tillbaka dit? 
- Ja, precis. Men nu har jag fått dispens då det här redan är en befintlig verksamhet. Så det löser sig ändå. Men ja, det stämmer att jag ska tillbaka dit i höst.

Till programmet ”Veckans brott”?
- Precis, det är en variant på den gamla. Programledarkollegan Camilla Kvartoft är med även i det här programmet. Så vi köra ihop igen. Det blir en favorit i repris.
Det tidigare var ett väldig framgångsrikt program faktiskt. Vi ska köra i gång nu i höst så får vi se hur det går.

Du har även en ny bok på gång? 
- Ja, jag håller på att skriva på en bok. Vi får se var det landar någonstans och när. Men ambitionen är att det ska bli en så småningom. Men det räcker så, jag börjar närma mig hundra. Jag har allt arbete jag behöver. 

Har du någon hälsning till Söderköpings-Postens läsare?
- Ja, det är väl att de ska komma hit och prova mina viner då. De är högst lyckade faktiskt.


Ett stycke bort står några utställare med hundar på etiketterna till sina buteljer. Nyfiket tar vi oss fram för en pratstund. Det visar sig vara den rikstäckande föreningen Hundhjälpen som samarbetar med vinförsäljaren Happy Dog. Vi träffar Birgitta och Katarina från föreningen som berättar mer. 


Det glada gänget från Happy Dog och Hundhjälpen.


- Samarbetet med Happy dog innebär att 5 kr från varje såld flaska går till Hundhjälpens viktiga arbete. Från starten av samarbetet och fram till maj i år har hela 1 539 991 kr samlats in till förmån för föreningen. Hundhjälpens arbetet består kortfattat i att rädda utsatta hundar i krigets Ukraina och från gatorna i Rumänien. I Rumänien skapas omkring 50 viktiga arbetstillfällen som i sin tur försörjer ca 300 personer. Förutom den livsviktiga möjligheten till att försörja familjerna så räddas många hundar från gatorna, får vård och adopteras till Sverige där de får ett bättre liv. Än så länge har drygt 2500 hundar adopterats.


Läs gärna mer om föreningen på deras hemsida genom att klicka här.

Adopterade hundar till Sverige under 2023. 


På tal om hundar och deras goda luktsinne så är svampen tryffel något som vissa hundar är utbildade till att kunna hitta. 
En som säljer delikatesser gjorda av tryffel är Zoran från Norrköping. Tillsammans med sin fru startade de upp en hobbyverksamhet men som snart växte till företaget Tryffelgåva. Idag finns företagets produkter i butiker över hela Sverige. I sortimentet finns tryffelolja, tryffelspray, färdiga såser, marmelader, hela och skivade tryfflar, tryffelsalt och sist men inte minst fina presentboxar. Produkterna är perfekta till maträtter och goda desserter.


Zoran sålde delikatesser av tryffel.


Bland utställarna finns lokala och nationella; bryggerier, destillerier och importörer av rom, whiskey, sherry med mera. Försäljare av delikatesser i form av bland annat ostar och oliver till olika matknallar som serverade hamburgare, fiskgryta och en rad andra olika maträtter. 


Spännande ostar hos Alex. Vad sägs om en bit lakritsost?


På plats fanns bland andra Lock, Hop & Barrel, restaurang och bryggeri från Söderköping.


På plats fanns Söderköpings Bokhandel och antikvariat. Här kunde man få fler böcker signerade under dagen.


Ett par av arrangörerna var Anna och Harald von Koch. De hade med sig sina stadsviner.


Ost- & delikatessbaren var på plats.


Oliver, salami, pasta.... här fanns ett färglatt hav av delikatesser.


Kön ringlade lång till matknallen där man kunde köpa hamburgare.


Vilmas kök sålde mat från det albanska köket.


Midas och kollegor på Håll, bar och kök.


Själv provade jag Håll, bar och köks fiskgryta. Men det fanns mycket att välja på under festivalen.


Några som besökte festivalen var vännerna Lisen och Anna från Söderköping respektive Finspång.



Vad tycker ni om festivalen? 
- Det är trevligt! Vi har inte varit här så länge än men har hunnit med några provsmakningar av bubbel och en drink. Vi tycker festivalen är trevlig, en kul grej och så är det roligt att det händer något i Söderköping. Så vi tänkte att det här måste vi uppleva och gynna.

Motsvarar intrycken förväntningarna så här långt?
- Ja men det gör de. Vi kom fram till att vi kanske kom lite tidigt nu när det fylls på med allt fler besökare, så det är kanske lite mer tryck senare idag. Det som var synd var att vi missade att boka in provningarna. Men annars så tycker jag det här är ett roligt sätt att umgås på. Bara kunna mingla och testa lite nytt.

Några andra av besökarna var vännerna Maximilian, William och Karl-Johan från Söderköping respektive Vadstena som hade hunnit med att uppleva omkring halva festivalområdet när vi träffar dom.



Vad har ni testat för dryck idag?
- Öl, drinkar och GT-akvavit. 

Vad ser ni mest fram emot?
- Stämningen på festivalområdet och att testa drycker från de olika bryggerierna.

På festivalen finner vi artisten Linda Bengtzing som marknadsför sin champagne. Hon bjuder på sig själv och framför flera låtar under dagen. Bland annat ett medley tillsammans med Söderköpings Ukuleleorkester Ukebox. 



Välkommen till Söderköping Linda! Hur känns det att vara här idag? 
- Alltså bra! Det här har ju varit planerat så himla länge och jag känner att det spritter i mig! Jag är på sommarturné just nu och det passade utmärkt med ett stopp i Söderköping!

Du marknadsför din champagne här idag? 
- Min vinimportör, vilket man måste ha mellan sig och sin leverantör i Frankrike, är Johan som är med här idag och som även marknadsför några av sina andra viner. 
Min champagnes namn är ”Ville de Barreau” och bara namnet är en fantastisk historia, för jag trodde att det betydde skottkärra på franska. Jag har en fransk granne och jag skulle låna hans skottkärra. På hans engelska så blev det Ville de Barreau istället för wheelbarrow, skrattar Linda och fortsätter, skrev man in ”Ville de Barreau” på Google Translate så fick man inte upp någonting, möjligen en bargata… I Frankrike så kan man kanske inte således sälja en ”Ville de Barreau”. För då blir kunderna bara ett frågetecken.

Champagnen kom till nyår förra året. Men processen är mer än ett år gammal.
För mig är Prosecco ett svärord, för där tillsätter man bubblorna genom att kolsyra drycken. Alltså som du gör med en sodastreamer och för mig är det fruktansvärt. Så att Johan ens har med det här, det måste vi prata om... I en champagne är det 49 miljoner bubblor. I en cava är det 8 miljoner bubblor. I en Prosecco är det en miljon bubblor och de tillsätts som sagt via en maskin.
Att det blev en champagne är också väldigt naturligt för alla mina kollegor släpper viner. Man får absolut tycka att den inte är god, för smaken är liksom baken. Men jag vet precis vad jag har satt mitt namn på.

Vad har du på gång till hösten?
- Dels är det en folkparksturné med Magnus Carlsson från bandet Barbados i augusti. Vi har varit på stor turné med en jäkla massa schlager i nästan ett och ett halvt år. Så nu blir det en slutspurt i folkparkerna. 
Sen så blir det fullt farande med ungarna med husbilen på allsånger så som det ska vara på sommaren tycker jag. Inte en ledig dag, för det har jag redan haft!
Jag ska spela in en ny låt inom kort och det blir ni först med att få veta. Jag har förstått att min musik delvis spelas mycket i raggarbilar och som epadunk. Att mina låtar passar in där, gör mig så himla glad. För jag älskar den kulturen och sen älskar jag ju människor. Så nu har jag slagit mig i lag med bandet Två blyga läppar, som är något av en vuxenvariant på Fröken Snusk. Alltså låten är så bra!
Jag ser så fram emot det här och vi kommer bara släppa den utan att göra en stor grej utav det, utan för att visa att musik är väldigt levande. Ena dagen kan man vara med Magnus Carlsson som är tillknäppt som en psalmbok och nästa dag så är man med Två blyga läppar.
Så efter festivalen här så ska jag ner till Kalmar för att ta lite bilder för låten.

Vad handlar låten om?
- Den handlar om ett uppbrott och saker som man snor från varandra vid en bodelning typ. ”Nej, hon tog allt porslin!”. Eller du vet, lite så. Jag kan inte säga titeln men det är lite av temat. Om man träffar vuxna människor idag så är det här någonting man pratar om.
”Vet du, han tog mina dunkuddar!”. Eller vad det nu kan vara.

Får vi se dig i Melodifestivalen framöver?
- Alltså, det hoppas jag och den här låten skulle passa perfekt i ”Mello” egentligen. Men jag är inte redo att ställa upp med en ballad som det här faktiskt är. Jag vill ha mer fart!

Blir det någon ny skiva framöver? 
- Det tror jag inte. Det känns som skivor är omodernt.


Omkring 2000 biljetter såldes totalt till festivalen.



När festivalen är över får vi en pratstund med arrangörerna.

Hur upplevde ni festivalen? 
- Vi upplevde att folk hade väldigt roligt, var glada och nöjda med dagen. Självklart var vi nervösa innan och visst var det lite kaos i kulisserna, med diverse barnsjukdomar men inget som vi inte kan få rätsida på till nästa år. 

Hur många biljetter sålde ni och då låter det som att det kan bli aktuellt med en festival igen nästa sommar? 
- Närmare tvåtusen biljetter. Ja, med den positiva respons vi har fått från utställare och besökare så vore det nästan dumt att inte göra en fortsättning. Så ja, det lutar absolut åt ett år till. 

Ja, vad fick ni för feedback från besökare och utställare? 
- Alla har varit jättenöjda med dagen. Utställarna sålde slut och alla vill komma tillbaka, så det måste vi ju vara jättestolta och glada över. Sedan har vi bett om feedback och fått bra sådan, som vi kan jobba vidare med. Leif GW Persson tyckte att det var folkligt, glatt och ”trevligt värre”. Han satte nytt personligt rekord i selfies och kommer gärna tillbaka till Söderköpings Dryckesfestival nästa år om han ”lever och har hälsan i behåll”. Även Linda Bengtzing tyckte att det var en fantastisk dag och kommer gärna tillbaka. Jag tror glädjen hos Söderköpingsborna smittade av sig.

I vår roll som mediasponsor tackar vi på Söderköpings-Posten arrangörerna, utställarna och besökarna som gjorde dagen så lyckad.


Text och foto: Daniel Serander