Rådhustorget, batik

H) Ragni Wåtz - Rådhustorget, batik

Om Ragni
Efter några år i Spanien var det dags att flytta hem.
Utan att veta vad batik var, började jag med konstformen 1975 och då med den traditionella knytbatiken, det vill säga ringar och stjärnor av alla de slag. Nog minns vi väl 70-talets batikgardiner och T-shirtar? Sedan gick jag på kurser och lärde mig bildbatik.
Efter över 40 år med pensel och vax tycker jag det är lika roligt.
Jag har ställt ut på olika platser i Sverige, mest i Östergötland, men även på Escandinavo i Madrid, Barcelona, Fuengirola samt Svenska kyrkan i New York.
Mina applikationer och bildbatik finns på Rocas Rojas och Svenska skolan i San Agustin, vårdcentralen Oasen i Lund samt på olika platser här i Söderköping.

Om verket

Intresset för min lilla stad Söderköping har varit min största inspirationskälla. De små husen och trånga gatorna i Söderköping är tacksamma att göra i bildbatik. 
Batikens mönstrade yta uppstår genom att först isolera de partier av tyget som inte ska färgas, vanligen med hett vax och sedan doppas arbetet i ett färgbad. Ska arbetet ha två färgbad eller flera, vaxar man över de partier som ska kvarstå i den första färgen innan nästa färgning utförs och så vidare.
Mitt verk Rådhustorget, är fotograferat och överfört på plastfolie. Platsen erbjuder många vackra vyer med historiska byggnader, Storån och Ramunderberget.


Värd