Nystromska skolan fyller 25 ar

Viveca Larsson, studievägledare och Anders Forsberg, rektor

Nyströmska skolan fyller 25 år

Jag och min kollega Daniel har båda läst på Nyströmska skolans gymnasium. Därför gör vi gemensam sak och promenerar genom ett sommarvarmt Söderköping för en intervju med studievägledare Viveca Larsson och rektor Anders Forsberg, som möter oss vid skolans entré.


Vi passerar receptionen innan vi slår oss ner för en pratstund i den svala matsalen. Allt ser ut som man kommer ihåg och det är svårt att inte bli nostalgisk. Det blir ett samtal om gamla tider, hur skolan ser ut idag och vilka möjligheter Nyströmska erbjuder den som ska studera. 


Idag går ca. 650 elever på skolan. De flesta är från Söderköping, Valdemarsvik och Norrköping. Det är ungefär hälften ungdomar och hälften vuxna som studerar här.
Nyströmska erbjuder möjlighet till gymnasiestudier, komvux och YH-utbildningar.


- För dig som behöver läsa upp betyg på komvux går det att läsa svenska, engelska och matematik på plats.
Men vi erbjuder även flera andra kurser på distans. Vi har intag var tionde vecka, berättar Viveca.

Skolans logotyp.

Nyströmska skolans huvudentré.

YH-utbildningar som erbjuds är; vårdadministratör, stödpedagog inom funktionshinder och management inom besöksnäringen. Vuxenutbildningar som finns att välja på är; vård och omsorg, SFI och särskild utbildning för vuxna. Skolan erbjuder även ett brett utbud av gymnasieprogram bl.a. ekonomi, naturvetenskap och industriteknik.


Om du ska studera är det klokt att kontakta studievägledaren som kan hjälpa dig inför ditt studie- och yrkesval samt informera om bl.a. utbildningar, arbetsliv och
arbetsmarknad.


Skolans historia
Redan på 1980-talet planerade man att utöka vuxenutbildningen i Söderköping med en gymnasieskola för ungdomar. Det dröjde dock till augusti 1995 innan skolan stod klar och invigdes. Det hundra år gamla lasarettet i Söderköping hade förvandlats till Nyströmska skolan efter ombyggnad och renovering.

Att den nya gymnasieskolan skulle kombineras med vuxenutbildning var en självklarhet redan från början.
Dels för att lokaler och utrustning skulle bli välanvända, men även för att visa på förväntningar om mognad och
studiemotivation hos alla elever. Nyströmska blev snabbt en populär skola med gott rykte.

Skolan döptes efter två historiska personer med relation till byggnaden och verksamheten i det tidigare lasarettet. Nils E. Nyström och sonen Bengt E. Nyström.
Nils var läkare under slutet av 1800-talet och en av dem som låg bakom att lasarettet byggdes. Sonen Bengt var lärare och författare.


Mer information om samtliga utbildningar och kontaktuppgifter hittar du på www.nystromskaskolan.se.


Mikael Karlsson

Text och Foto