Niklas traningsblogg infor Vikbovandan

Niklas Hidenius

Träningsblogg

Från 21 km till 45 km på 8 veckor.

 

2017 började jag ganska motvilligt med löpning då jag sprang mitt första lopp på 5 km. I våras sprang jag min första halvmara och nu är det alltså dags att anta utmaningen att springa VikboVändan på 45 km. Jag är lyckligt lottad som får coachning och hjälp med förberedelserna av löparproffsen Elmina Saksi och Frida Södermark.

 

Jag är född i Uppsala och Norrköpingsbo sedan 16 år tillbaka och känner mig som en riktig östgöte. Jag bor med min familj i Smedby och har lagom cykelavstånd till Söderköping. Har precis fyllt 50 år och har som långsiktigt mål att ta han om mig själv så att jag även om 20 år kan springa ett maratonlopp.

Välkomna att följa min träningsblogg inför Vikbovändan här hos Söderköpings-Posten.


Text och foto av Niklas Hidenius om annat inte anges.

Träningsvecka 1

Nu är 1:a träningsveckan av 8 avklarad. Jag tränar inför Vikbovändan 45 km. Mina coacher Frida och Elmina

har lagt upp programmet. Har även varit på Vårdcentralen på Vikbolandet och träffat Annelie. Provtagning och hälsosamtal. Jag är i skapligt skick efter vad jag förstår.


Största utmaningen den här veckan var 120 minuter löpning i Flow.... Det gick dock galant tycker jag, lite av en ny upplevelse för mig.


Nu återhämtning inför träningsvecka 2/8

Träningsvecka 2

Jag är nöjd med träningsvecka 2 av 8. Jag har sprungit min längsta distans hittills 25 km! Övriga pass var intervall, Snabbdistans och löpstyrka. Jag är van att springa intervaller i grupp och upplever att det är svårare att hålla disciplinen när jag nu gjorde det på egen hand. Nu återhämtning, 6 veckor kvar sen väntar #vikbovändan 45 km Tack till coacherna

Frida och Elmina  för pepp.

I spåret
Påfyllning efter passet
Glöm inte att stretcha
Längs med Motala ström
Dagens runda
Återhämtning
Vilket väder!

Träningsvecka 3

Träningsvecka 3 av 8 inför VikboVändan. Pratade med dietist Emelie på Vikbolandets vårdcentral och fick lära mig att jag måste fylla på ordentligt med vätska under långpassen. Vätskebälte inköpt. Sprang intervaller på Borgsmo tillsammans med en kompis. Veckans långpass ”Flow 120 minuter” var riktigt skönt trots att det var 28 grader varmt. Vrinneviskogen bjöd på lite svalka.

Träningsvecka 4

Fjärde träningsveckan inför VikboVändan avklarad. PB på distans! 27 km, Höllviken-Skanör-Falsterbo. Sprang intervaller på bana med Elmina Saksi och Frida Södermark. Hann även med ett extrapass denna vecka. Känner att jag börjar få ordning på kost och vätska innan och under långdistanspassen.

Träningsvecka 5

Femte träningsveckan inför #vikbovändan klar och nu börjar träningen kännas riktigt bra! 150 minuter flow i kuperad terräng där jag skulle öka i backarna kändes riktigt "lätt". 
Veckan bjöd för övrigt på intervaller/tröskelfart 6*1000 meter, snabbdistans 60 minuter samt ett pass med löpstryska.

Unnade mig årets första kantarellpaj efter tisdagens pass. Nu fyra veckors semester samt lika många veckor kvar till loppet! Det känns riktigt bra och jag tänker få in några extrapass i mitt träningsupplägg nu när tid finns. Tack till alla ni som peppar mig och särskillt tack till mina coacher Elmina och Frida.

Träningsvecka 6

Träning inför #VikboVändan vecka 6. Sprang min längsta distans hittills, 30 km mellan Löfstabruk och Fagerviken i Nord Uppland. Härligt mottagande när jag kom i ”mål” med vatten, hejarop och flagga 🎉🏃‍♂️ Sprang intervaller längst Fyrisån i Uppsala. Två övriga löppass samt ett med styrka. Det närmar sig för nu är det bara 3 veckor kvar till loppet den 8:e augusti. Än så länge känns det bra, men insikten om att 45 km är långt kom efter veckans långpass.  @ Fagerviken, Uppsala Län, Sweden

Träningsvecka 7

Löpning Norrköping - Skärblacka. 4 timmar flow-löpning, sen avslutade jag passet med 1 timme cykling (Blacka - Kimstad typ...) Tränar inför VikboVändan.

Träningsvecka 8

Nu börjar det närma sig @vikbovandan. Träningsvecka 8 avklarad. Totalt har jag sprungit 35 mil under dessa veckor. Varje vecka har bestått av ett intervallpass, en långdistans och en snabbdistans samt löpstyrka. Veckan som kommer blir det betydligt lugnare, mindre träning och mer vila och mat. På lördag smäller det @ Norrköping, Sweden.

Vikbovändan!

Viken dag, 45 km och 6 timmars löpning i 28/29 graders värme. Första halvan gick som en dans men sen blev det tyngre. Jag hade bra support under loppet av både Pia och Joakim som gjorde loppet lättare.

Det var en härlig känsla när jag passerat 42 km (en marathon) och veta att det var gjort och att det bara var 3 km kvar.

Härligt lopp med hejarop och god stämning bland löpare och arrangörer.

Tack än en gång till Frida och Elmina för bra coachning under mina 8 träningsveckor.

Jag är nu en ultralöpare