Hazaraflickor

B) Jalil Rezaei - Hazaraflickor

Om Jalil

Jag kom till Sverige från Afghanistan 2015 och har varit intresserad av måleri sedan jag var 8 år gammal. När jag målar så använder jag mig i huvudsak av akvarell, olja, blyerts, kol eller akryl. Jag tycker om att måla ur min fantasi och gärna motiv som påverkar och berör. Mitt konstnärskap är ett sätt att uttrycka mina känslor på och få visa upp min talang. Jag har så många tankar, så jag försöker fånga dem på duken. Alla människor förstår konstens språk.


Jag har genomgått kurser hos en konstnär i Afghanistan och i Pakistan hos Hassan Ali Hatif. Annars har jag jobbat och finslipat mina tekniker på egen hand.

Jag har ställt ut på Stinsen, Nyströmska skolan, Galleri Rådhuset och under Kulturnatten i Norrköping.

Om verket

Detta är en möjlighet för mig att få synas och visa vem jag är. Jag har hittat en väg för hur jag ska utvecklas och detta är ett mål på vägen.

Det är flera svenskfödda konstnärer som är med, så det är roligt att få bidra med ett motiv som inte är typiskt svenskt. Med mitt motiv leker jag med friheten, med härliga färger och ett motiv från min kultur.

Mitt verk föreställer Hazaraflickor, Hazara är ett namn på en folkgrupp, samma grupp som jag tillhör. Det är en fantasibild med två flickor som fyller på sina vattenkrus vid en liten bäck och som nyligen tvättat kläder. Verket har gröna och höstliga färger. På bilden syns även hus av lera.

Verket är av det romantiska slaget. ”Flickor vid vatten” är typiskt förekommande i berättelser, där flickorna umgås i samband med arbete vid vattnet och killarna ser sina blivande partners på vägen till skolan. Kläderna är av typiskt slag och har speciell sömnad. Kläderna är lite längre och flickorna använder sjal, hänge i håret och en speciell väst.


Värd