Arrangörerna Frida Södermark och Elmina Saksi i startfållan. Foto: Daniel Serander
Den 10 augusti firade Häv&Gräv Vikbovändan passande nog 10-årsjubileum. Det firades med folkfest på Vikbolandet där vändan som traditionen bjuder, går mellan olika gårdar och intressepunkter på Vikbolandet med start och mål i Östra Husby.
En annan fin tradition är barnloppet där de blivande långloppslöparna, får testa löparbenen på 700 eller 1400 meter.
En som tog tillvara på tillfället var Harriet Törling från Norrköping som vi fick en pratstund med både inför och efter loppet.
Harriet hade spring i benen. Foto: Jenny Törnvall
Harriet, hur känns det inför loppet?
- Bra! Jag har snabba skor och springben.
...Och hur känns det nu efteråt?
- Bra, det var roligt att göra high-five med räven (loppets maskot, reds. anm.) och moster som hejade på. Det var lite jobbigt i backen men roligt att få medalj och glass i målet.
Många besökte utställarna inför starten.
Två som skulle ta sig an vändan var Marie Karlsson och Björn Källström från Grytgöl.
Är det första året ni springer eller har ni deltagit tidigare?
- Jag har sprungit några men inte alla, berättar Maria.
- Det blir tredje gången jag deltar. Det är Maria som har tagit med mig på det här. Vi springer en del långa lopp tillsammans. Det är kul att vara ute en hel dag och njuta.
Hur förbereder man sig inför ett långlopp?
- Hoppas på bra väder och att benen och kroppen har en bra dag, så det håller hela vägen. Det är lite blåsigt. Man får kämpa i motvind i början innan det vänder".
Ja, vilket är det bästa vädret för långa lopp som detta?
- Temperaturmässigt ungefär som idag men det är lite blåsigt. Annars skulle jag säga 15-20 grader och uppehåll.
Förra året var det jättevarmt, omkring 30 grader. Då gick det åt mycket vatten.
Maria, du som varit med under sju år, hur upplever du att vändan har förändrats?
- Jag tror det har varit lite ändring på sträckan men till det bättre. Nu springer man inte så mycket på Arkösundsvägen utan man svänger in på gärdet istället. I övrigt så har det blivit lite fler sponsorer och fart här i startområdet.
Det är ett väldigt glatt lopp, alla är så glada, både funktionärer och deltagare. Men det har det i och för sig varit hela tiden Så det är ingen skillnad mot tidigare.
Varmt lycka till idag.
- Tack så mycket.
Isabelle och Johan väntar på start.
Vid ett träd sitter att par och väntar på start. Det visar sig vara far och dotter.
Har ni deltagit tidigare?
- Nej, det är första gången.
Hur kommer det sig att det blev Häv&Gräv Vikbovändan den här gången?
- Det ligger bra till i kalendern och är ett bra träningspass inför nästa helg då vi ska delta i halvvasan. Vi turas om att springa och cykla idag.
Är det något speciell station under vändan som ni ser fram emot?
- Glassen möjligtvis.
Ni är inga nybörjare på distansen? Hur har ni laddat?
- Nej, vi brukar springa ganska många långlopp och nu tyckte vi att det var kul att cykla och springa tillsammans. Vi har nog sprungit och tränat på som vanligt.
Vad är det för typ av lopp ni brukar delta i annars?
- Det är lite blandat, men vi springer väl något marathon om året med familjen.
Lycka till idag.
- Tack så mycket.
Nu ska ni få möta Sara och Johan som körde duoklassen under Häv&Gräv Vikbovändan, men som dessutom körde duo till Vikbolandet från Mariestad!
Sara och Johan på väg. Foto: Privat
Berätta om er själva?
- Jag är från Portugal och Johan från Göteborg, där vi bor nu. Vi träffades när vi bodde utomlands och har alltid tyckt om att utforska nya platser. Vi har bott i fem olika länder var och valde att bosätta oss i Sverige eftersom det är så fint här.
Vi har traillöpning som hobby och är även löpledare på Trailrunning Sweden Göteborg/Härryda. Det är en härlig löpargrupp med fokus på upplevelselöpning med flera grupper runtom i Sverige.
Vi är båda medlemmar i Jernbruket Ultra och har sprungit några ultralopp, alltså lopp över maratondistanser, såsom Ultravasan. Samtidigt tycker vi om att göra egna äventyr. Förutom cykelsemester, där vi har cyklat till exempel Kattegattleden från Göteborg till Helsingborg, har vi även gjort kortare äventyr i löparskorna. Till exempel sprang vi Kullaleden, från Helsingborg till Ängelholm, 100km på 3 dagar. Innan den här resan hade vi aldrig sprungit så långt, under så många dagar i rad och det var också det som lockade: utmaningen. Men eftersom vi ofta springer långa distanser så visste vi ändå ungefär våra begränsningar.
Hur kom ni på idén att cykla och springa till Vikbovändan?
- Vi tycker om att cykelsemestra och har länge funderat på att cykla längs med Göta Kanal. Det skulle dock gå ganska snabbt på cykel, så vi funderade på att springa i stället. Då blir det dock svårt att få med sig packning (om man inte har support).
Vi hörde talas om Vikbovändan och att de har en duoklass där man tävlar i par med en person på cykel och en som springer. Vi tyckte att det lät roligt och som ett bra sätt att även ta oss fram längs Göta Kanal. Vi har därmed tagit oss fram så från Mariestad, längs med Göta Kanal till Norrköping via Mem och kommer avsluta vår semester med Vikbovändan.
Vad är viktigt att tänka på när man ger sig på långa distanser?
- Det viktigaste är att man har en öppen inställning och är redo att lösa problem som kan uppstå. "Det löser sig" är ett bra motto att ha under såna här äventyr. Ett annat måste är att hålla energin uppe. Det går åt mycket energi när man springer och cyklar så mycket, och man blir inte sitt bästa jag när man har låg energi, så det gäller att fylla på ordentligt och med jämna mellanrum. Som tur är finns det många glasskiosker längs Göta kanal. Vi avverkade mellan 4 och 5 mil om dagen, med en längre dag och ett par kortare. Det berodde lite på var vi kunde hitta boende. Vi tänkte också att med en sådan distans skulle vi ha lite utrymme till lite extra om det behövdes t.ex att besöka ett slott eller att äta i någon spännande restaurang som låg lite längre bort ifrån rutten.
En del av resan gick längs med Göta kanal. Foto: Privat
Har ni deltagit i Häv&Gräv Vikbovändan tidigare?
- Vi har inte varit med tidigare, men det passar ju perfekt att vara med på 10-årsjubileet!!
Vi ser fram emot en härlig dag, att besöka alla partners och testa lokala produkter!
Frida presenterade information inför starten, I år var närmare 300 deltagare anmälda. Sista efteranmälan kom blott minuter innan start.
Vändans namnsponsor Häv&Gräv, hade i år bidragit till en extra fin inramning i start- och målområdet. Ni kan se videoklipp från respektive start på vår Facebooksida.
Häv&Gräv hade samlat ett stort gäng som ställde upp i cykelklassen.
David Andersson jobbar på namnsponsorn Häv&Gräv.
För vilken gång i ordningen är det som du är med och tävlar?
- Det måste vara fjärde eller femte gången nu. Det är en av höjdpunkterna på året och det är skönt att röra på sig lite efter semestrar och allt onödigt matintag. Kul att vara med nu när det är tioårsjubileum också.
Hur tycker du att vändan har förändrats under de här åren som du har varit med?
- Jag tycker det känns som att det blir större och större. Fler sponsorer och fler deltagare.
Nu är det bara att hålla tummarna att cykeln och kroppen håller och att det inte slår om och blir regn. Det finns mycket vackert att se längs med bansträckningen.
2024 års ambassadör för Häv&Gräv Vikbovändan, Niklas Hellsing till höger tillsammans med sin vän Tobias Ankarswärd.
Niklas, hur känns det såhär på tävlingsdagen?
- Jättekul och pirrigt. Det är tävlingsnerver fast jag bara har satt som mål att ta mig i mål.
Du hade haft lite otur inför vändan?
- Ja, jag drabbades av feber under en månad och sen blev det penicillinkur på det. Så jag har väl cyklat tre gånger... Det hängde i för länge.
Du har några kompisar med dig idag på vändan?
- Ja, min gamla barndomsvän Tobias Ankarswärd, hans fru Kristin och min fru Malin. Sen är det några andra här som jag också känner.
Lycka till.
- Tack!
Carin Bechtel och Camilla Ceder hade smyckat sina hjälmar dagen till ära.
Det glada gänget från Handelsbanken. Banken hade fyra tävlande på vändan.
Cyklisterna i väntan på startskottet.
Efter sista starten rådde aktivitet i målområdet. Medaljer, goodiebags med mera skulle förberedas inför målgångarna.
Men väntan blev inte lång, redan efter 1:39:48 rullade Niklas Tornmalm över mållinjen.
Stort grattis till förstaplatsen Niklas!
- Tackar!
Hur kändes det "ute i spåret"?
- Det var lite blåsigt idag.
Var det en för- eller nackdel?
- Jag tror att det var lite både och. Att det började med motvind gjorde att jag skapade en liten lucka till de andra tävlande. Sen tänkte jag att jag behövde den luckan för jag har lite lättare att få punktering med den här cykeln. Så ifall det inträffade så skulle jag hinna laga punkteringen utan att de hann komma ikapp. Så det var full gas från start.
Med tanke på ditt fina resultat så undrar jag om du hann stanna till och njuta någonting eller om det bara var full fart framåt hela vägen?
- Jag har stannat och druckit på alla depåer utom den första. Så att jag skulle genomföra loppet som man skulle. Men jag har inte tagit någon bulle, chokladboll eller liknande.
Var det här första Vikbovända eller har du deltagit tidigare?
- Det är första gången och jag var faktiskt här klockan halv tio i morse och gjorde en efteranmälan. Så jag hade inte tänkt att köra egentligen...
Jag började cykla längre lopp såsom Vätternrundan och Cykelvasan först nu i år. Så det är ett nytt intresse.
Är du härifrån eller har du åkt långt för att delta?
- Nej, jag är från Norrköping. Min syster bor här ute på Vikbolandet. Så jag var där och tog ett par mackor innan start. Så det passade ju bra.
De fyra första över mållinjen. Från vänster: Eskil Nygren (2:a), Niklas Tornmalm (1:a), Mattias Jönsson (3:a) och Thomas Axelsson (4:a).
Hur gick det då för våra långresta vänner som startade i Mariestad? Efter vändan fick vi en rapport.
- Att delta på Vikbovändan som duo var helt fantastiskt och det perfekta sättet att avsluta vårt sommaräventyr på. Stämningen var på topp redan innan loppet och bara fortsatte så hela dagen. Några hade högtalare med musik på cykeln och det blev som en fest längs banan. Duoklassen är ett vinnande koncept och gör loppet till en mycket social upplevelse eftersom de som cyklar gör det långsammare och man hinner prata med varandra. Vi fick även mycket pepp av funktionärer, de på gårdarna och publiken längs vägen. Banan är otroligt fin! Det enda som vi gärna hade skippat var vinden. Den behöver man inte beställa till nästa år! Vi rekommenderar Vikbovändan till alla och kommer säkert att komma tillbaka.
Ingen Häv&Gräv Vikbovändan utan arrangörerna Frida och Elmina.
- VikboVändan firar 10 år - hur känns det? Trodde ni att det skulle bli så många år från början och vågar vi hoppas på 10 år till?
- Fantastiskt kul! I början tog vi ett år i taget men nu kan vi mer se långsiktigt och så länge gårdarna längs med banan vill vara med kommer vi att fortsätta. Utan gårdarna ingen Häv & Gräv VikboVändan. Vi båda ser ju fram emot att om kanske 10 år, själva kunna delta, så ingen av oss vill sluta arrangera innan det förverkligats.
Hur har vändan utvecklats under dessa 10 år?
- Nya partners tillkommer varje år. Det sprider sig att våra partners får vara med och påverka hur de vill exponeras i loppet. Hos oss är man inte bara en logga på hemsidan. Banan har ändrat sig något och såklart även antalet deltagare. Vi vill inte växa mycket mer utan hellre att våra deltagare ska "hänga på låset” när anmälan öppnar. Vi vill fortfarande ha tid att personligen ta emot våra deltagare i mål. Vi lyssnar in feedback och har bl a åtgärdat en ramp för cyklarna in i mål, bättre skyltning och val av energi vid kontrollerna i största möjliga mån.
Det var deltagarrekord i år med omkring 300 deltagare, planerar ni i och med detta för att utöka till fler startplatser kommande år?
- Max 350 deltagare, det är vårt tak.
Planerar ni för någon större ändring till kommande år?
- Idéer är ingen bristvara och när det närmar sig kommer jag vara övertygad om att förändringar sker, däremot tror jag inte på några större sådana. Vi har hittat formen och bygger vidare från den.
Har ni någon drömdeltagare?
- Oss själva, svarar Frida och Elmina i kör och skrattar.
Vill ni se resultat från dagen så hittar ni alla genom att klicka här.
Häv&Gräv Vikbovändans mediasponsor Söderköpings-Posten tackar för i år och ser fram emot den elfte upplagan den 9 augusti 2025.
Text och foto: Daniel Serander
Besöksadress: Storgatan 2,
614 30 Söderköping
Telefon: 0121-421 35
Email: info@soderkopingsposten.se