En dag med familjen i Soderkoping

En dag med familjen i Söderköping

Elmina och familjen Saksi från Norrköping besökte Söderköping.

Söderköping är ett perfekt utflyktsmål för den aktiva barnfamiljen! På behändigt avstånd kan du både njuta av vacker natur, gemytliga gränder, god mat/ glass och spännande lekplatser.


En dag i maj tillbringade vi familjen Saksi en dag i Söderköping. Familjen består av Elmina och Stefan samt barnen Sixten 10 år, Einar 9 år och Estrid 6 år, bosatta i Norrköping.
Vi började med en promenad i den mysiga innerstaden, strosandes på kullerstensgator längs ”Madickens kvarter” på Storgatan och Ågatan. Här spelades Astrid Lindgrens film in i slutet på 70-talet och det känns verkligen som något alldeles unikt att promenera här. Vi tittade på filmen dagen innan för att barnen skulle kunna se Söderköping med andra ögon.

I Madickens spår.

I Söderköping tycker vi om att strosa utmed affärsgatorna och torgen. Butiker med kläder och andra varor som inte finns i de stora galleriorna. Här får man ett trevligt bemötande och personlig service. Och så Sveriges äldsta bokhandel på Storgatan, grundad 1815. De har ett brett urval böcker, stor avdelning för barn- och ungdomslitteratur, antikvariat och annat som är roligt att titta på. Oftast träffar vi bokhandlaren själv, Anders. Han är så trevlig och kunnig och tar sig alltid tid att prata med kunderna, det tycker alla.


Även om många människor var ute i det fina vädret är tempot något annat i ”Sörping”. Vid Hagatorget fascinerades barnen av den fina fontänen längst ned på torget.

De började direkt att utmana ödet och försökte ta sig mellan vattenstrålarna utan att bli blöta. Tur att det var varmt ute för det var ett omöjligt projekt. Vi torget finns även en liten lekplats i direkt anslutning till det vackra Rosariett, men det fanns ingen ro att stanna där då vi började bli hungriga.

Fontänen på Hagatorget lockade till lek.

Vi fortsatte promenaden längs med kanalen till en av stans mysigaste restauranger, Bakfickan. På uteserveringen finns det mycket att titta på, båtar och promenerande människor. På andra sidan kanalen såg vi den vackra och lummiga naturen vid Ramunderberget. På Bakfickan finns det både pizza, sallader och A lá Carte till bra priser.
Till barnen fanns det en barnmeny med bl.a pizzor som verkligen gick hem, stora för att vara barnpizzor vilket gjorde oss nästan lite oroliga att de inte skulle orka efterrätten, som såklart måste vara glass på Smultronstället.
Det är ju den glassrestaurangen som barnen förknippar med Söderköping.

Sixten tyckte om Bakfickans pizza.

Vi behövde inte oroa oss för konstigt nog verkar ju de flesta, även vuxna ha en extra mage för glass. Vi beställde in varsitt ”konstverk” från menyn. Menyn består av 60 egenkomponerade glassuppläggningar och jag blir alltid så imponerad av utbudet. Beslutsångesten är ofta stor och den här gången blev jag riktigt nyfiken på Swedish Fika. Men jag fegade ut då jag tänkte att den nog var för stor för mig. Jag valde Hot Lips som såg förhållandevis liten ut men i verkligheten var den nog nästan lika stor.
Många av glassarna har vitsiga namn, t.ex. Maskgott, Frieday och Vesuvius. På smultronstället finns även veganglass, mjölkfri – laktosfri och sockerfri glass. Alla var mycket nöjda och väldigt mätta.


Nu kunde vi inte skylla på att vi inte hade energi för nästa aktivitet, de 318 trappstegen upp till utsiktsplatsen på Ramunderberget. Lite protester blev det då barnen gärna ville vara kvar på den nyrenoverade lekplatsen, Kanalhamnen, precis utanför Smultronstället. Vi berättade att vi senare skulle gå till en större lekplats och då fick vi med oss barnen på den pulshöjande aktiviteten. Det gick ändå ganska lätt att få med dem för precis som vi vuxna fascineras de av den vackra utsikten på toppen.

Dessutom finns det en kikare som förhöjer upplevelsen.

Lekplatsen vid Kanalhamnen är toppen.

318 steg, men det var det värt.

Oj, oj vilken utsikt!

Innan dagens höjdpunkt, lekplatsen, tog vi en ny promenad längs med kanalen, just den här söndagen i maj är det inte många båtar i slussen men en sommardag är det väldigt spännande för hela familjen att titta på och fascineras över hur slussningen fungerar.

Kul att se båtarna slussa.

På väg till lekplatsen på Hospitalsgatan, Mormors trädgård gick vi förbi ”minimuseet” Söderköping under våra fötter, eller kanske snarare ett tittskåp med historisk fakta om Söderköping. Inom kort kommer detta koncept att utvecklas och man kommer kunna testa på ”Råttjakt” bland skyltfönster i stan. Det kommer finnas sex stycken tittskåp för barnen med frågor att klura på. Råttorna bor i olika hantverksmiljöer.
Trots att vi varit i Söderköping många gånger har vi inte varit på lekplatsen Mormors trädgård, som funnits sedan 2017. Kanske beror det på att vi inte åkt Tuffetåget som passerar lekplatsen. Här kan barnen leka i en småskalig ”Mormors trädgård”, med lekmöjligheter för de små barnen och lite mer upplevelse för de äldre. Mina äldre barn gick igång direkt och började hoppa mellan stockar, balansera och göra andra lite mer äventyrliga lekar. Yngsta tjejen upptäckte talrören och den mysiga bikupan.

Söderköpings godaste glass?

Innan det var dags för hemresa gick vi förbi Konfekthörnan på Rådhustorget. Många menar att det är här Söderköpings godaste glass finns, så vi var ju tvungna att testa en liten portion för att själva avgöra.
Till Söderköping åker vi gärna tillbaka, men nästan gång väljer vi att cykla hit då det har blivit en sommartradition för oss.


ELMINA SAKSI