Häv & Gräv Vikbovändan kickoff 2021

Kickoff för Häv & Gräv Vikbovändan 2021

Det är en sval aprilkväll när Häv & Gräv Vikbovändans kickoff går av stapeln på Gisselö gård för sponsorer och funktionärer. Men trots kylan är värmen påtaglig bland deltagarna och kärleken för motion och Vikbolandet är tydligt närvarande.

Arrangörerna Elmina Saksi och Frida Södermark inleder kvällen med att presentera nyheten att den natursköna vändan på Vikbolandet om 45 km numera fått en namnsponsor. Det är företaget Häv & Gräv som klivit in och vändan har därför förärats företagets namn som prefix.
Från företaget närvarade projektledaren, David Andersson.

Varför har ni valt att kliva in som namnsponsor till loppet?
-Häv & Gräv har sina rötter här på Vikbolandet och vi tycker att frisk luft, motion och hälsa är viktigt – så det var inget långt steg att ta.
Det är roligt när det händer något och vi hoppas på vackert väder den 7/8 när loppet går av stapeln. Liksom tidigare år planerar vi för en rolig happening utmed bansträckningen.

Elmina och Frida talade också om möjligheterna att genomföra vändan under rådande pandemi, något som de ser positivt på.
-Vändan har sedan pandemin bröt ut kunnat genomföras och vi känner att vi har bra rutiner för att kunna genomföra tävlingen under ordnade former. Förutsättningen är att vaccineringen rullar på och att Folkhälsomyndigheten öppnar upp för 150 deltagare eller fler vid sportevenemang.
Som traditionen bjuder planerar vi för ett barnlopp inför de vuxnas som möjliggörs av ICA Östra Husby. Det är gratis för barnen att delta och vid målgång bjuder ICA på glass och Ekobryggeriet på något läskande från deras sortiment ”Fox”.
Vårdcentralen i Östra Husby kommer även i år vara vår ambulerande vårdgivare om olyckan är framme och de kommer även arrangera den uppskattade tipspromenaden i start-/målområdet med tema hälsa.


Ett par nya sponsorer till loppet som tillkommit är företagen Helhetshälsans hus och PEAB.

Från vänster: Björn Bjärestrand, PEAB, Per-Jonas Christopherson, Fredrik Sköld och Moa Gustavsson från

Helhetshälsans hus.

Från det förstnämnda närvarade tre företagare som driver egna verksamheter i huset under det gemensamma namnet;
Per-Jonas Christopherson från Helheltshälsan massage, som utöver massör även arbetar som PT, Fredrik Sköld med sitt företag Kroppsdynamik och Moa Gustavsson som driver Moas massage & friskvård.
-Vi planerar att finnas på plats i god tid före starten för att erbjuda uppvärmning och behandlingar. Utöver att vi vill uppmuntra till motion så tycker vi att Häv & Gräv Vikbovändan är en trevlig social aktivitet.
Jag har arbetat med Frida under 10-12 års tid och det är viktigt att ta hand om kroppen även som erfaren långdistanslöpare, säger Per-Jonas.

Från PEAB närvarade Björn Bjärestrand.
-Vi ser sponsorskapet som en möjlighet att ge tillbaka till Vikbolandet där vi omsätter mycket pengar i våra projekt och så är vi såklart måna om våra anställda och ser vändan som en trevlig gemensam aktivitet och utmaning.

Deltagare som varit med tidigare kommer känna igen sig med de trevliga stoppen på vackra Vikbolandet. Bland stoppen kan nämnas Gisselö gård där man kan förvänta sig dryck från mikrobryggeriet och bese några jakar som nyligen flyttat hit från Kolmårdens djurpark. Vidare kommer deltagarna bland annat få stanna till vid Bråvalla gårdsmejeri, Vikbolandsstruts, Visäter kalkon och kyrkan i Östra ny.

Daniel Bjurhamn från Linköping vann startplats i tävlingen. Du följer väl hans träningsblogg på vår hemsida?

På kickoffen närvarade också Daniel Bjurhamn, vars träningsblogg ni kan följa på Söderköpings-Postens hemsida.
-Jag sprang min första Vikbovända för två år sedan och blev helt knockad av loppet i positiv mening. Jag är van att det bara handlar om prestationen - att komma först i mål och att få så bra tid som möjligt. Men under Vikbovändan får man njuta av alla mysiga stopp längs vägen. Jag stannade till och blev omsprungen av medtävlande tills jag sprang om de igen på väg till nästa stopp, berättar Daniel.
Jag kan verkligen rekommendera Vikbovändan som trots att det är en tävling i grunden är avstressande.

Distansen på 45 km avskräcker inte Daniel som är en van tri atlet.
-2012 fastnade jag för triathlon och 2013 genomförde jag min första Ironman (med simning, löpning och cykling, reds. anm), det blev totalt sex tävlingar innan jag tog en paus och därefter kom pandemin.

De glada arrangörerna Elmina Saksi och Frida Södermark.

Kvällen avrundades med en rundtur i mikrobryggeriet och med ett smakprov av Sänkdalens glassiga nyhet – kokosdröm med chokladsås.

Läs mer om vändan och anmäl er på: http://vikbovandan.se/

Söderköpings-Posten är stolt mediasponsor och rapporterar inför, under och efter Häv & Gräv Vikbovändan.


Text och foto: Daniel Serander