Vikbovandan 2020
Söderköpings-Posten

Lyckad Vikbovända trots restriktioner

Solen skiner över starten i Östra Husby och termometern visar att det ska bli upp till 27 grader i skuggan under den aktuella tiden för loppet.
Man ser redan vid startområdet att det blir ett lite annorlunda upplägg i år. En nödvändig åtgärd under rådande pandemi för att överhuvudtaget kunna genomföra loppet och det har arrangörerna Frida Södermark och Elmina Saksi lyckats mycket bra med.
Startfållan har ramats in, sponsorerna har spridits ut över ett större område och de startande är uppdelade i flera mindre grupper.

Först ut på dagens program är barnloppet om 700 meter. Loppet går av stapeln på motionsspåret som anlagts av Bråvalla IK.
Längst fram på startlinjen är haren, som har sprungit ända från Norrköping och förberett sig genom en storkonsumtion av morötter. Det är tredje året haren ställer upp i loppet och han var taggad till tusen.

Det går att känna på glädjen som ligger i luften vid starten. Kanske tänker några på priserna som väntar vid mållinjen; medalj, godis, dryck och glass.

Sixten från Norrköping skötte medaljutdelning på distans på ett föredömligt vis.

Vicent från Vikbolandet körde hårt i spåret och var glad för sin medalj.

Start nr två för dagen är det andra barnloppet om 1400 m. Ungefär en lika stor skara barn som i det första väntar på startsignalen. Båda barnloppen är utan tidtagning och inga resultat förs, det till trots så går det att ta på tävlingsinstinkten.

Systrarna Hilda och Sonja från Jursla presterade bra i spåret.

I skuggan utanför Östra Husbys vårdcentral möter vi vinnaren i tävlingen som Söderköpings-Posten arrangerade tillsammans med Vikbovändan. Niklas Hidenius vann, förutom startplats till loppet, även ett träningsprogram upplagt av Frida och Elmina. Kanske har ni följt hans träningsblogg på vår hemsida (www.soderkopingsposten.se)?

Niklas var laddad för sin första Vikbovända!

Hur känns formen nu när dagen för loppet är här?
-Jag har följt träningsprogrammet till punkt och pricka. Jag sprang min första halvmara (2,1 mil) i maj och är nu så tränad man kan bli. Jag har som längst i träningsprogrammet sprungit 3,5 mil och nu ska jag strax ta mig an 4,5 mil.

Ett par som tävlar i duoklassen är Team RÅ Inge Fara bestående av Pia Kind och Andreas Sand, de cyklar på cykeln som lottas ut av Skarphagens cykel till en lycklig vinnare.
-Vi deltar för att vi vill sprida löparglädje och vi kommer även att fungera som ambulerande energipåfyllning med RÅs goda drycker under loppet. För oss är det första gången vi deltar i Vikbovändan, berättar Pia.

Team RÅ Inge Fara tillsammans med funktionären Örjan Björkdahl.

Ett stort, glatt gäng från Norrköpingsklubben Tjalve var laddade inför starten.

Under loppet fanns möjlighet att gå Östra Husbys vårdcentrals hälsovandring. En tipspromenad med 12 frågor inom kost och hälsa. Vet ni exempelvis vilken vitaminbrist som orsakar skörbjugg? 

Hur gick det då under Vikbovändan?
Av 260 anmälda kom 244 till start.


Vinnare i damklassen:

  1. Ing-Marie Johansson Örebro AIK 3:49.21
  2. Elin Tengbert Västerås IK 3:57.38
  3. Jenny Bolander Tjalve IF 4:05.28


Vinnare i herrklassen:

  1. Andreas Cederström Björntorps IF 3:38.51
  2. Martin Gustafsson Tjalve IF 3:43.35
  3. Mikael Waldenborg Örebro AIK 3:49.19


Segrare i duoklassen (cykel och löpning):

David Pantzare och Oliver Wykman från Norrköping.

Alla resultat finner ni på Vikbovändans hemsida (www.vikbovandan.se).

Hur gick det då för adepten Niklas? Det gick bara bra!
-Viken dag, 45 km och 6 timmars löpning i 28/29 graders värme. Första halvan gick som en dans men sen blev det tyngre. Jag hade bra support under loppet av både Pia och Joakim som gjorde loppet lättare.
Det var en härlig känsla när jag passerat 42 km (en Marathon) och veta att det var gjort och att det bara var 3 km kvar.
Härligt lopp med hejarop och god stämning bland löpare och arrangörer.
Tack än en gång till Frida och Elmina för bra coachning under mina 8 träningsveckor.
Jag är nu en ultralöpare.

Arrangörerna hade en körig dag men var mycket nöjda. Såhär säger de i en kommentar:
-Man blev lycklig av att få in alla deltagare strålande glada i mål trots att den ovanligt varma och ansträngande dagen. Genom deras berättelser och bilder får vi också uppleva loppet, och det är inte utan att men blir lite avundsjuk. Vi vill också vara med där ute. Kanske kan det bli möjligt någon gång i framtiden. Dagen förflöt utan problem med deltagarna i olika startgrupper och vi är glada att alla respekterade de speciella förhållningsorder vi hade satt upp för att göra detta lopp smittsäkert. Nu ser vi fram emot den sjunde upplagan av Vikbovändan som kommer gå av stapeln den 7 aug 2021. Förhoppningsvis kan vi då återigen socialt interagera fullt ut och ha många härliga aktiviteter i start- och målområdet som vi brukar. Innan dess ska vi jobba för att ännu fler företag vill vara med i detta positiva sammanhang - ute på banan cyklandes eller springandes med sina medarbetare - men också ta detta fina tillfälle att visa upp sin verksamhet på olika sätt. Vi vill verkligen att detta lopp ska vara något som sätter Vikbolandet på kartan, får människor att hitta träningsglädje och företag att hitta kunder och nya marknadsföringsmöjligheter.

Glada arrangörer i startfållan!

Text och foto: Daniel och Åke Serander

Öppettider:

 

 

Måndag till torsdag: 09:00-17:00

Fredag: 09:00-16:00

Lunchstängt: 12:00-13:00

 

Kontakta oss:

 

 

Besöksadress: Storgatan 2,

614 30 Söderköping

Telefon: 0121-421 35

Email: info@soderkopingsposten.se

Copyright © Söderköpings-Posten

Dela på sociala

medier: