Torghandel pa Radhustorget

Alexander, en av de nya torghandlarna.

Torghandel på Rådhustorget

Har du sett att torghandeln har ökat? Några anledningar till detta är att marknader och mässor har ställts in i pandemins spår och att handlarna istället söker sig till torghandel. En annan faktor är att kommunen slopat markarrendena för att stimulera stadens butiker men även handeln i stort.


Jag får en pratstund med Alexander som bor i Svärtinge, inte alls långt bort för en som är van att resa på marknader land och rike runt.
Alexander kommer till Söderköping onsdag till fredag. På lördagen finns han på Nya torget i Norrköping. I hans stånd finner du bl.a. holländska och italienska ostar, salamikorvar, oljor samt pasta. Alexanders verksamhet ”går runt” och han kan försörja familjen. Han bekräftar att anledningen till att han kommit till Rådhustorget är det slopade markarrendet. Nu går verksamheten allt bättre med kunder som upptäckt hans marknadsstånd och gärna återkommer. Kunderna köper gärna delikatesser samtidigt som något gott vin inhandlas på systembolaget. Alexander avslutar, ”även om jag får betala
arrende nästa år så har jag bestämt mig, jag ska lösa avgift för årsplats”.


Vi får hoppas på utökad torghandel som ofta kompletterar utbudet och drar fler kunder till staden.


Åke Serander
Text och Foto