Samuel ar urmakare i attonde generationen

Samuel är urmakare i åttonde generationen

Att vara urmakare i dessa digitala tider måste vara utmanande och spännande tänkte jag och åkte till Samelius Ur & Guld på Storgatan i Valdemarsvik.


Jag möts av Sam (Samuel) som driver butiken sedan 1980, då han övertog den av sin far. Annars etablerades verksamheten i samma lokaler för över hundra år sedan 1915 av Samuels farfar Gustaf.

En annons från 1915 när urmakeriet öppnades.

Sam var som barn med sin far i lokalerna och det var naturligt att gå i fars fotspår och med examen 1980 utbilda sig till urmakare vid skolan i Borensberg.

Sams farfars far.

Företaget heter ”Ur och guld” . Hur stor del av verksamheten är det ena och det andra?
-Det är ungefär fifty/fifty. Att bara driva den ena eller det andra skulle inte bära sig utan båda grenarna behövs.


Är du guldsmed?
-Nej, det är jag inte, utan jag köper in guld och silvervaror som jag sedan säljer. Enklare reparationer kan jag göra själv, annars skickar jag smycken till en samarbetspartner.


Jag ser mig om, på väggarna hänger väggur som väntar på reparation.


Äldre ur blir väl oftast stående på grund av smuts?
-Ja, men ofta så blir också materialet slitet, framför allt lagren.
Det måste vara tillfredställande att göra rent ett ur eller byta en del och plötsligt se hur klockan går igång.


Visst är det så att det oftast inte är något större värde i äldre väggur?
-Ja det stämmer. Ibland kan reparationerna kosta lika mycket som värdet av klockan, men kunderna väljer ändå oftast att göra iordning uret då det har ett affektionsvärde. Sen finns det ju naturligtvis historiskt intressanta verk som kan vara konstruerade av kända urmakare som även har ett högt ekonomiskt värde.
Mitt i vårt samtal börjar ett ur slå och snart följs det av fler. Så är tillvaron i en uraffär. När lugnet lagt sig fortsätter jag att fråga.


Visst är det brist på urmakare?
-Ja det är det, många har gått i pension på senare år.
Det märks också på att våra kunder kommer från ett allt större geografiskt område. Även Stockholmare och andra med fritidshus i skärgården är våra kunder. Sam pekar på väggur och säger, det där uret lämnades för reparation för en vecka sedan och ska hämtas av Stockholmare till påsk.


Visst har det blivit mer populärt med armbandsur igen, märks det?
- Ja säger Sam, det stämmer. Många i den yngre generationen som har mobiltelefoner bär armbandsur som smycken. Vi hjälper också många kunder med batteribyten.


Urmakeriets historia imponerar. Innan jag lämnar butiken visar Samuel några intressanta foton och ett par bilder. Ett foto av Sams farfars far, en tidningsannons från när urmakeriet öppnades 1915 samt en vacker butiksskylt. Jag vill också skildra nutid och tar några foton av Sam vid butikens entré och i butiken.

Sam hälsar välkommen in.

Det känns tillfredsställande att i dessa tider med stress och konsumtion ha träffat en riktig yrkesman som dessutom har en vänlig kundattityd. Sam, nästa gång jag får problem med min klocka kommer jag tillbaka till dig!


Text och foto: Åke Serander