Ragnis bildbatik lever vidare

Ragni Wåtz och Hanna Esping bjöd in till en batikdag på Edgars på Lagnö. Foto: Ylvalie Bergelin

Ragnis bildbatik lever vidare

En dag i höstas fick Ragni Wåtz ett oväntat besök.
Ragni har under många år gjort batiktavlor med söderköpingsmotiv. Besökaren var Hanna Esping, som sett Ragnis verk på en utställning, och som nu bara kom förbi för att säga att hon tyckte så mycket om hennes alster.


Dessutom undrade hon försynt om Ragni möjligen skulle kunna lära henne litet om hur man arbetar med batik. Så enkelt startade deras samarbete med Ragni som Hannas mentor. Det passade extra bra eftersom Ragni hade bestämt sig för att efter 40 år sluta med sitt skapande. Så, förutom att få en mycket kvalificerad lärare, fick Hanna också överta ett stort lager med färger, bivax och olika redskap som behövs när man arbetar med bildbatik.


Ragni ville också, som ett avslut på ”sin karriär”, göra något tillsammans med Hanna. De bestämde sig för att bjuda in till en batikdag en söndag i juli på Edgards på Lagnö. Alla var välkomna till en drop in där besökarna fick färga egna t-shirts, dukar, lakan eller annat. Enda kravet var att materialet var i bomull eller linne. Den här dagen arbetade man inte med bilder, det är för tidskrävande. Istället gjorde man knytbatik som innebär att man gör mönster med hjälp av t.ex. ärtor, snören och papper, eller att man viker tyget på olika sätt. Det dök upp en hel del personer som ville testa tekniken. Vädret var också perfekt, sol, värme och litet vind som torkade textilierna mellan färgbaden. På klädstreck runt om i trädgården kunde man så småningom se ett färgglatt resultat av en härlig dag.


Hanna fortsätter nu med bildbatik, den roligaste formen av skapande tycker hon, även om hon också tecknar och målar. Ragni fortsätter bistå med sina gedigna kunskaper om hur färger ska blandas för att få fram den kulör man vill ha och längden på färgbaden utifrån det djup och den styrka man önskar.

Batiktröjor. Foto: Familjen Esping

Vi önskar Hanna lycka till och hoppas att hon snart visar sina alster på en utställning i vår närhet. Och tack
Ragni, för att du med så stor glädje och generositet ser
till att konsthantverket kan leva vidare.


Barbro Mellqvist
Edgars på Lagnö