Ny livsmedelsaffar på Fixomradet
Söderköpings-Posten

Ny livsmedelsaffär på Fixområdet

Intill Jofotex på Fixområdet öppnade i mars Nader Alkhaluf livsmedelsaffär. Nader är flykting från Syrien. Affären har ett brett sortiment av varor som specerier, kött, frukt, grönsaker m.m. Enligt ägaren själv, är priserna lägre än i andra affärer!Kunderna är svenskar och invandrare från bl. a. Syrien, Afghanistan, Somalia m.fl. länder. Kunderna kommer inte bara från Söderköping utan också från Norrköping och Linköping. Något som jag själv kan konstatera efter att bara ha varit en halvtimme i affären. Förutom varor från Sverige, finns här bl. a. arabiska, somaliska och persiska varor.

Affären har öppet tolv timmar om dagen, mellan kl 09:30 till 21:30, sju dagar i veckan! Förutom Nader själv, står hans sambo också i affären.


Nader kom från Syrien som flykting för fyra år sedan.
Han har redan från början sökt arbete, men inte fått någon anställning. Han är högskoleutbildad i Syrien och arbetade där först som laboratorietekniker i tolv år och sedan som chef inom den lokala administrationen ”kommunen” i åtta år. Han är van att arbeta mycket och hårt!


Det har inte varit lätt att få sina högskolebetyg godkända för att få arbeta inom det område han utbildat sig
inom, laboratorieteknik. Skolverket godkänner inte hans skriftliga betyg, utan han måste själv hämta examensbevis från högskola i Syrien, något som naturligtvis inte går att göra som flykting och under rådande krig.


Nader har bara fått tillfälligt uppehållstillstånd. Hur det blir under nästa år vet han inte. Det är ett jätteproblem med tillfälliga uppehållstillstånd som bara ges på begränsad tid! ”Hur ska jag kunna planera mitt liv, lära mig svenska, utbilda mig m.m., när jag kanske inte får stanna i Sverige?” Nader menar att det är ett stort problem som han delar med många flyktingar som ständigt känner oro!
Till slut tröttnade han på att gå utan arbete och startade sin egen affär. Hur gick det till undrar jag? Det måste vara dyrt med inredning, varulager m.m.? Jo det stämmer, jag har fått låna mycket pengar av mina vänner och av grossister. Att låna pengar från bank eller ALMI har inte varit möjligt, då han inte har permanent uppehållstillstånd. Får jag det så har han stora planer för utbildning och annat arbete.


Innan jag lämnar butiken (i mitten av september) köper jag ett par förpackningar med färska jordgubbar för 30 kr styck, så lågt pris har jag inte betalt ens under säsong. Gör ett besök i Naders affär och möt världen i Söderköping!

Utanför affären finns ett brett utbud av frukt och grönt. På grund av årstiden återfinns de nu inne i affären.

Text och foto: Åke Serander

Öppettider:

 

 

Måndag till torsdag: 09:00-17:00

Fredag: 09:00-16:00

Lunchstängt: 12:00-13:00

 

Kontakta oss:

 

 

Besöksadress: Storgatan 2,

614 30 Söderköping

Telefon: 0121-421 35

Email: info@soderkopingsposten.se

Copyright © Söderköpings-Posten

Dela på sociala

medier: