Mycket hander på Albogastallet

Stallchef Gunilla Melin och hästen Cruising Billy.

Mycket händer på Albogastallet

Vi är på besök i Albogastallet och träffar Gunilla Melin. Gunilla har jobbat som ridskolechef på SRS i 10 år och bor i Söderköping sedan åtta år tillbaka.


- Jag gillar verkligen att ha spindel-i-nätet-rollen. Det gäller att vara lite av en eldsjäl. Det är inga kontorstider som gäller - det blir lite som att vara egenföretagare och man får vara beredd på ganska spridda arbetsuppgifter.
     Albogastallet är en fantastisk anläggning. Stall med tillhörande ytor för upp till 40 hästar, isolerad inomhusridbana om 67 ggr 20 m (med läktare och café), utomhusridbana, betesängar samt omkringliggande ridvägar. 


Nu vill vi veta mer om ridverksamheten. När är en lämplig ålder att börja i ridskolan?
- Det finns lite olika roller som passar skilda åldrar. De allra yngsta barnen kan komma hit och rida ”prova-påridning” samt börja som kaninskötare. När man sedan blivit lite äldre, kanske tio år, lite beroende på vana vid hästar och stall, kan man gå vidare till att bli ministallvärd. Man är då här en eftermiddag i veckan och hjälper till och ordnar med exempelvis foderpåsar. När man är ännu lite äldre kan man bli stallvärd. Då är man med och hjälper yngre eller snarare mer nya elever, och fixar med exempelvis sadling, tränsning och mockning. Som stallvärd är man uppbokad att komma hit och hjälpa till en eftermiddag i veckan. De här åldrarna är dock inte exakta, mycket handlar som sagt om vana och rutin samt
hur bekväm man är med hästar. En häftig grej är att det här är en aktivitet där yngre verkligen kan hjälpa äldre.
     Som yngre är det bra att komma hit med sin mamma eller pappa, eller annan lämplig person, och vara med och prova på. Så fort man ”hänger stadigt” vid stallet kan man bli medlem, men det går alltid bra att komma hit, titta på eller mysa lite med kaninerna. Tänk dock på att det inte finns personal likt fritidsledare på plats, även om det är något vi gärna skulle ha på sikt. Vi skulle gärna se att barn/ungdomar har sin frita hos oss, kommer hit direkt efter skolan, göra läxor och äter mellanmål, men just nu har vi alltså inte de resurserna. Så fungerar det dock på andra ställen, som till exempel i Norrköping. Det gäller att ta mycket eget ansvar och hålla sig till regler och rutiner i en verksamhet som den här. Även om våra hästar är tränade och vana vid de olika miljöerna kan alltid oförutsedda saker hända. Det är stora djur som följer
sina instinkter.

Hilma och katten Pelle.

Elsa tillsammans med kaninerna Ludde och Sigge.

Vad kostar det att rida?
- Ett medlemskap kostar som junior 475 kr för ett kalenderår. Det är i sammanhanget den lilla kostnaden.
Det som kostar är aktiviteten ridning på häst, då man rider i grupp för en instruktör. Att rida kostar 180-220 kr för ett 45-60-minuters pass en gång i veckan. Men för att komma hit och bara fixa och vara med och exempelvis borsta hästar, kanin eller mysa med katten räcker det med medlemskapet.


Hur många elever finns det här?
- Ungefär 200 uppsittningar i veckan, där den stora majoriteten - men inte alla - är barn/ungdomar. Av 400 medlemmar tillhör uppskattningsvis 80 % den kategorin.

Det är en väldigt tjejdominerad aktivitet, men vi tycker att det vore jättekul att få hit fler killar. Det är som roligast när det är tjejer och killar blandat.
     Det vi ser är att killar som kommer hit oftast är mer ridintresserade och inte är riktigt lika pysselsugna med hästarna. Man får komma hit om man vill tävla, men då måste man engagera sig med hästen och aktivt träna sin ridförmåga.

Alva, Ebba, Thea, Hilma, Vilma, Elsa, Stina och Tyra.

Finns det exempel på några framgångsrika tävlingsryttare härifrån?
- Det främsta exemplet är Malin Bayard, som var här när hon började med ridning. Även Henrik von Eckermann har varit här. Sägas ska dock att det är lätt att vara duktig utan att vara inom Svensk Elit – man kan ändå tävla på en ganska hög nivå. Vi har många duktiga ryttare från den här regionen.


Hur ser ägarförhållandena för Albogastallet ut?
- Vi är en förening - Söderköpings ryttarsällskap arrenderar stallet av kommunen. två till tre heltidsanställda behövs för att sköta ridskoleverksamheten, medan andra aktiviteter drivs av föreningens medlemmar. Vi har inget vinstsyfte som sådant, men en sådan här verksamhet kräver en ekonomisk buffert. Föreningen äger 20 hästar som ska ha utrustning, omskötsel, foder och allt som tillkommer runtomkring.
     Vi har ridskola sex dagar i veckan, måndag till och med fredag plus dagtid på lördag.
Arbetsdagarna börjar sju på morgonen och håller på till nio på kvällen. Det krävs ideella krafter för att det ska fungera. Tävlingar anordnas exempelvis helt ideellt, caféet likaså.


Vilka tävlingar genomför ni?
- Vi har tre tävlingar om året – ”Vårhoppet”, ”Kanalhoppet” på sommaren och sedan ”Kanaldressyren” lite mer på hösten. Kanaldressyren och Kanalhoppet har fått sina namn från Göta kanal. Tävlingarna riktar sig inte till ryttare på högsta nivå, utan snarare ryttare på gång.

De som tävlar hos oss har kanske aldrig gjort någon segerintervju eller ridit ärevarv med gehäng. Vi försöker ”efterapa” de stora tävlingarna, och ryttarna får tacka ”sitt team” och får ofta ett vinsttäcke till sin häst. Vi vill att ryttarna känner sig duktiga och peppa till fortsatt träning och tävling!
     Det är alltså två hopp-tävlingar och en dressyrtävling.
Hoppningen är mest poppis, den är mest fartfylld. På en hopptävling rids ca 200-300 starter på en dag, på dressyr betydligt mindre då det tar längre tid per ekipage.

Vi är glada att kunna arrangera båda grenarna. Ur arrangörssynvinkel är dressyrtävlingen en jättebra start för medlemmar som är nya i sin roll som funktionärer. Där hinner man se och lära. När det är hopptävling blir det fullt tryck och fyllda parkeringar.


Hur mycket kostar en häst?
- Att köpa en häst kostar oss mellan 25 000–65 000 kr. Vår nisch är att köpa in billiga hästar, träna upp dem och sälja dem till våra elever eller andra intresserade. Vi kan ganska lätt köpa nya hästar med våra goda kontakter och vår kunskap. Möjlighet finns att på söndagar komma hit och hyra en häst, och då använda den som sin ”egen”.
Då krävs dock förälders uppbackning, då personalen inte är på plats, och att man är insatt i våra rutiner. Fungerar det bra kan man eventuellt köpa loss hästen, det behövs dock planering så vi hinner skola in en ny häst. Det blir ett sätt att finansiera och hålla ner våra kostnader.


Är det dyrt att hålla på med ridning?
- Ja, det är en ganska dyr sport. Hjälm, väst och bra skor är en grund. Det går på minst 1 000 kronor. Sen finns det såklart olika prisklasser. Här har vi ett system där man kan låna utrustning, men kommer man in och ska rida varje vecka vill vi gärna att man hyr så att sakerna blir personliga. Att hyra kan gå bra under en termin, efter termin två är utrustningen betald och ens egen. Att skyddsutrustningen har bra passform är viktigt, det är en säkerhetsfråga. Det finns även en loppishylla där man kan lämna in gamla grejer som en annan elev kanske har behov av, och kan swisha betalning för.


Är vissa hästar för hoppning och andra för dressyr?
- Ja, lite så. Men på grundnivå som det handlar om till start fungerar de bra som både och. Sen handlar det mer om när eleven/ryttaren vill specialisera sig. Barn och ungdomar vill i allmänhet hoppa.


Vi går igenom stallet och hälsar på katten Pelle och kaninerna Ludde och Sigge, och vidare över gården till huset med ridbana. Storleken på hallen imponerar. Här finns också läktare och café. Vi går ut och blickar över ridbanan utomhus och betesängar. Albogastallet är en storslagen anläggning med fantastik personal och många frivilliga. Det är en anläggning som engagerar många barn och ungdomar – något att vara stolt över som boende i Söderköping.


Åke Serander
Text och Foto


Det här händer på lovet:
Under lovet har vi ordinarie verksamhet (ridgrupper mån-lördag) förutom vissa röda dagar då vi tänker att våra elever vill fira jul och nyår.
     Vi har även lite lovkurser och prova-på ridning.
Allt sådant kommer att finnas info om på vår hemsida www.soderkopingsrs.se och på anslagstavlan i stallet.
     Utöver det så är man välkommen att hälsa på katten Pelle, mysa med kaninerna och ta hand om stall, hästar och utrustning.
     Mindre barn tillsammans med målsman eller annan lämplig person.
Anläggningen är öppet mellan ca kl.8-19 mån-fre, verksamhet även ”normala” lördagar fram till kl.14.
     Var uppmärksam på myndigheternas rekommendationer under pågående pandemi. Programmet kan med kort varsel komma att ändras.