Miss Universum Sverige kommer ifran Vikbolandet

Glad vinnare! Foto: Privat

Miss Universum Sverige kommer från Vikbolandet

Lina Ljungberg från Vikbolandet vann Miss Universum Sverige. Söderköpings-Posten träffade henne under en visit i Norrköping.


Stort grattis till utnämningen Lina! Hur började din modellkarriär?

-Tack! Allt började med att jag besökte en hårsalong med fråga om en praktikplats 2012.

”Vi tar tyvärr inte emot några praktikanter som inte har frisörutbildning blev svaret”. Besviken gick jag därifrån, men blev snabbt ikappsprungen av en frisör som frågade om jag inte ville prova på att bli deras hårmodell. Svaret blev ja och där började min resa inom modellbranschen.

- Hårmodellandet var roligt, men det slet mycket på håret med de olika frisyrerna. Jag älskar att gå catwalk och visa upp kläder och smycken och är väldigt glad och tacksam över mina samarbeten. Jag är mån om att ha ett samarbete per bransch så det blir genuina och inte konkurrerande.


Berätta lite om hur uttagningen såg ut?

- Jag sökte på modelltävling på min dator, då jag ville nå ut bredare och göra skillnad. Jag fick upp Miss Universe där jag laddade upp några bilder, skrev lite om mig själv och mina mått i april 2017. Alla i åldrarna 18-28 år kan anmäla sig både killar och tjejer (Mr Universe Sweden och Miss Universe Sweden). Därefter gjordes en första gallring bland modellerna. En agent hörde av sig och jag kallades till casting i Göteborg. På castingen kom 15-20 st modeller varav två gick vidare (även två från Stockholm, Malmö och några från övriga Sverige) till finalen på Café Opera i Stockholm. På finalen var vi
18 stycken modeller. Vi åkte dit dagen innan finalen för att träna bland annat scengång, intervju, ljudteknik m.m.
De värdesätter mycket att man är genuin och ärlig – utseendet är långt ifrån allt som många tror.

På tävlingsdagen var det tre moment man bedöms i personligt klädval där jag valde träningskläder, bikini och aftonklänning. Juryn bedömer; om man är hälsosam, utseende, värderingar, åsikter, gör en bakgrundskoll och om man är världsvan så man kan representera Sverige.


Hur stor är tävlingen i Sverige och internationellt?

- Den är inte så stor i Sverige längre tyvärr. Tidigare TV-sändes alltid finalen men numera så anses tävlingen ytlig och skönhetsfixerad här i Sverige.

Jag tycker man ska ställa sig frågan om det verkligen är tävlingen som är problemet. För dagens unga så är det stor fixering kring utseendet, men det är genom sociala medier där det råder en hets om att allt ska vara perfekt yta och att man ska se ut på ett visst sätt.


Internationellt är tävlingen jättestor. Det är 103 länder anmälda hittills som deltar och finalen går av stapeln i december. Det är inte bestämt var finalen kommer vara, antingen i Dubai, Las Vegas eller Tel Aviv. Den kommer att TV-sändas med ca 1,5 miljarder tittare då ca 90% av deltagarländerna live-sänder.
En skillnad mot finalen i Sverige är att man här har ett moment med National costume som ska vara något som representerar hemlandet. Aviad Herman som är en erkänd designer har sytt en ABBA klänning då det är jubileumsår för dem. Det känns hedervärt att få bära den.


Vad händer väl på plats på den stora finalen utomlands?

-Det är mycket jobb inför tävlingen. Vi kommer vara på plats tre till fyra veckor innan tävlingen. Det blir mycket packning med bland annat 15 lång- och cocktailklänningar och gåvor till värdlandet. Inför resan ska vi spela in videos där vi kommer att visa upp min hemstad, bilder ska skickas in och en massa handlingar ska fyllas i.


Vad vinner du förutom titeln Miss Universe om du vinner i den stora tävlingen?

-Framförallt att få åka ut på uppdrag världen över. Modelljobb förstås, men även välgörenhetsresor i olika världsdelar. Man får bo i Trump Tower i U.S.A. pengar, en sash (bandet som det står Miss Universe på, reds.anm) samt en krona värld ca $250 000. Det som känns helt underbart är att knyta kontakter över hela världen, att lära olika kulturer och träffa fantastiska människor. Det är inte alla förunnat att få den möjligheten.

På besök i Norrköping efter finalen. Foto: Mikael Karlsson

Har du vunnit några titlar tidigare?

-Ja, jag har ställt upp i Miss Universe tidigare och vunnit följande titlar:

2017 – Miss International Sweden (vilket innebär en andraplats i Miss Universe) och Miss Photogenique Sweden
2018 – Miss Photogenique Sweden och Miss Bikini Sweden (vilket innebär en tredjeplats i Miss Universe).
2019 – Miss Universe Sweden (vinnaren).


Du är uppväxt på Vikbolandet, hur var din uppväxt där och vad känner du för Vikbolandet nu när du flyttat till Stockholm?

-Flytten till Stockholm var ett nödvändigt steg att ta då det är i storstäderna jobben för modeller i huvudsakligen finns, men jag älskar mitt Vikbolandet. Framförallt är det tystnaden som är så skön. Man hör den vackra fågelsången så fint och på natten är det alldeles stjärnklart på himlen! Jag är uppväxt på Vikbolandet med min familj med mamma, pappa och min storebror. Därför är jag uppväxt med tidiga mornar och reste alltid in till staden med familjen när mina föräldrar skulle arbeta. Det blev långa dagar i skolan, men jag tror att det bidrog till att jag satsade mer på skolan och mina fritidsintressen då tid fanns.


Vad har du för fritidsintressen?

-Under min uppväxt har det blivit allt möjligt! Jag har kört motocross, ridning, pilbåge, sång, dans och på somrarna åker jag gärna wakeboard… när jag blir gammal vill jag inte känna att ”varför testade jag inte detta?”.


Vad har du för förebilder?

-Min mamma som dessutom är min manager. Min storebror är också en stor förebild – vi har gjort så mycket illsammans under vår uppväxt. Min pappa är oerhört händig och tålmodig, han har också lärt mig mycket praktiska saker.

Ser man till scenliga förebilder får jag säga Elsa Hosk som är en svensk Victoria Secret-modell som uppnått sina drömmar. Sen måste jag självklart säga Beyoncé som under sina konserter brukar tala om ”The human race” (den mänskliga rasen) för att poängtera att vi alla har lika värda oavsett bakgrund. Hon är en stor förebild och en riktigt klok kvinna!


Hur ser dina framtidsdrömmar ut?

- Miss Universe är en dröm och jag lever den nu. Jag skulle vilja designa en egen klädkollektion som sitter bra, är bekväm och som är stilren. Victoria Secret modell är en dröm, en annan dröm är att arbeta som JLO (Jennifer Lopez, reds. anm) som modell, skådespelare och musiker.

TEXT: Daniel Serander