Medarbetare
Söderköpings-Posten

Positiv, personlig och lokal!

Redaktion

Här finner du Söderköping-Postens redaktion. Scrolla vidare nedåt för att hitta våra eminenta krönikörer.

Åke Serander

 

Ansvarig utgivare och Chefsredaktör.

Åke är född och uppvuxen i Stockholm. Östgöte och Söderköpingsbo sedan 1977. Ekonom. Har tidigare bland annat arbetat i Söderköpings kommun samt som ekonomichef och controller på byggföretaget NCC och vid ett par ABB-företag. Utbildad till fastighetsmäklare vid Högskolan i Borås. På fritiden tycker Åke om att vara farfar och att tillbringa tid vid fritidshuset i Stockholms skärgård.

 

Kontakt: ake@soderkopingsposten.se

Mikael Karlsson

 

Grafisk produktion och annonsförsäljning.

Mikael är uppvuxen på en gård utanför Söderköping och har studerat på Nyströmska skolan i Söderköping. 

Han är högskoleutbildad grafisk formgivare och informationsproducent. Tidigare har Mikael bl a jobbat som mediasäljare, lantbrevbärare och truckförare.

På fritiden har Mikael stort intresse för musik och fotboll.

 

Kontakt: mikael@soderkopingsposten.se

Daniel Serander

 

Allmänreporter och annonsförsäljning. 

Daniel bor i Norrköping, men är ursprungligen ifrån Söderköping. Som kuriosa kan nämnas att han vunnit titeln "Östergötlands bästa imitatör" i en tävling arrangerad av Sveriges Radio Östergötland. Fritiden ägnar Daniel gärna med familjen och åt att spela amatörteater.

 

Kontakt: daniel@soderkopingsposten.se 

Våra krönikörer

 

Nedan kan du läsa och kontakta våra eminenta krönikörer.

Är du intresserad att skriva för oss?

Välkommen att maila lite information om dig själv till oss på info@soderkopingsposten.se

Bengt Axmacher

 

Bengt Axmacher var under slutet av 1960-talet distriktsläkare i Söderköping. Från 1971 företagsläkare fram till 2009. Under åren 1972 till 1989 även lantbrukare och mjölkbonde i Kömnevik. Sedan studieåren road av läsning och litteraturhistoria. Deltar i en skrivarverkstad på senioruniversitetet i Norrköping sedan 2007 och medverkar i Lilla tidningen sedan 2009.

 

Kontakt: bengtax@telia.com

Christina Forsman Nilsson

 

Christina Forsman Nilsson är en mångsysslare med flera intressen och passioner. Ett intresse är att reflektera över olika livsfrågor och sociala fenomen.

Är passionerat intresserad av musik, resor och kultur.

Arbetar som fotterapeut och socialarbetare.

 

Kontakt: kicki-forsman@telia.com

Emil Friis

 

Emil Friis är en äventyrare bosatt i Söderköping. Han har rest runt om på jorden för att bestiga skyhöga berg. Förutom bergsbestigning, som är högt upp på topplistan, föredrar han också att besöka andra udda och svårtillgängliga platser på våra kontinenter. Emil har skrivit en intressant bok om sin resa i Nepal. Boken släpptes 2013. 2014 väntar nya äventyr! Emil skriver gärna reseskildringar, naturupplevelser och om andra spännande upplevelser i livet. 

 

Kontakt: emil_friis@hotmail.com

Yvonne Bäckstedt

 

Yvonne Bäckstedt arbetar på Husby Säteri med reklam och evenemangsfoto, marknadsföring, bröllop, dop, begravningar och events.

Specialitet är naturfoton från hela världen.

 

Kontakt: yvonne.backstedt@telia.com

Lena Grip Börjesson

 

Har i alla tider levt omgiven av ungar, hundar dock inte alltid hembryggt äppelvin. Numera är det bara lilla hunden Sune och jag, som delar boende, i Å socken Vikbolandet. Det är så jag lever, mitt i livet, mitt i nuet. När jag lyfter blicken, ser jag alltid nya saker. /Lena

 

Sune heter jag, 2 år gammal och en rondellkorsning av Gud vet vad. Lever med matte i Å, bland andra hundar, katter, hästar, höns samt en massa människor. Det är aldrig en lugn stund.

 

Kontakt: skinnkvinnan@live.se

Mikael Malmqvist

 

Jag är en glad zybarit på 44 år med passion för mat & dryck. Driver idag företaget ViboTec AB tillsammans med min hustru Maria. Vi har fyra barn allt ifrån åldrarna 3-20 år, så jag vet att jag lever vissa dagar.

 

För oss vinentusiaster är ett medlemskap i Munskänkarna en självklarhet. Om den underbara värd som döljer sig under det enkla uttrycket "mat & vin" ska jag skriva i lilla tidningen - om härliga rätter och därtill passande viner.

 

Kontakt: mikael@vibotec.se

Rose-Marie Wilkinson

 

Rose-Marie Wilkinson är utbildad Örtpedagog och Örtterapeut. Hennes specialinriktning är på nordeuropeiska läkeväxter (fytomedicin), träd, ätbara vilda växter och ogräs. Växter som vi har här i vår natur eller i trädgården och som man kan plocka själva.

 

Hon behandlar med örtterapi som komplementärmedicin, håller föreläsningar, örtvandringar och kurser bl a i örtmedicin och matlagning med vilda växter. Rose-Marie bor sedan ett antal år utanför Söderköping. 

 

Kontakt: r.wilkinson@telia.com

Hans Fredriksson

 

Positiv versskrivande 40-talist numera ”dagledig” byggnadsingenjör. Uppvuxen ett ”stenkast” från Skällviks Borg. Gick skola i Mogata därefter byggnadsarbetare . Tog värvning och blev Instruktör på Livgrenadjärregementet i Linköping under några år. Åter till byggverksamheten läste in byggnadsinjengörsexamen på Kommunala Vuxenskolan på kvällstid i Norrköping. Jobbade som arbetsledare under 20 år och har från 1992-2008 arbetat som byggprojektledare inom landstinget i Östergötland.

 

Kontakt: hans.fredriksson43@bredband.net

Rein Westerbusch Norberg

 

Jag är född 1943 i estniska Rickul (Riguldi) under ett intensivt bombanfall av ryska flygvapnet. 1944 flydde jag till Sverige i en liten båt och landsteg på Dalarö. Jag växte upp i Stockholms skärgård. Tidigt i livet fick jag mitt kall att upptäcka världen och som 16 åring gick jag till sjöss som oerfaren jungman. Jag kom till Söderköping bara för att bygga en båt men kom att trivas mycket bra så jag blev kvar. Jag har utbildat mig på folkhögskola och Socialhögskolan inom drömpsykologi, men har flera gånger åter gett mig ut till havs för att upptäcka världen. I övrigt på min meritlista kan jag bland annat med att ha gett ut flera böcker, barnböcker och varit arrangör av en musikfestival i Estland. Jag är numera bosatt i Söderköping och är verksam som författare, krönikör, konstnär och föreläsare.

Lars Sylvan

 

Lars Sylvan har arbetat som utvecklare inom näringsliv och offentlig verksamhet. Under drygt 20 år som konsult. Från 1976, då familjen flyttade till Söderköping, med Norrköping som bas. 1996-2003 utvecklingschef vid Migrationsverket. Intresserad av trädgård och att amatörforska om hembygden (”Gräv där du står!). Engagemang i hembygdsföreningen: digitalisering av gamla bilder, föredrag, utställningar och boken ”Söderköping Nu och Då”. Medverkar i Lilla Tidningen sedan 2016.

 

Kontakt: lars.sylvan@telia.com

Lars Hedenström

 

Lars Hedenström har under hela sttt aktiva yrkesliv sysslat med foto i butik, i ateljé, i naturen och i gammaldags mörkrum. Numera behandlas bilderna i Photoshop i dagsljus! Ett stort naturintresse, där fåglar och speciellt ugglor och uvar dominerar, har alltsedan ungdomsåren präglat fritiden. Har utgivit boken BERGUV (Natur & Kultur 1965) och är medförfattare till boken "Söderköping nu och då" (2010), vars ide med jämförelser av gamla och nya söderköpingsmiljöer nu präglar den artikelserie i lilla tidningen, som tillsammans med Lars Sylvan påbörjades efter övertagandet. 

 

Kontakt: uvlasse@gmail.com

Malin Vastesson

 

Malin Vastesson är född och uppvuxen på gården Ängen i S:t Anna skärgård. 2010 statade hon Ängens blommor i Söderköpings stadskärna som hon driver tillsammans med delar av familjen. Utöver blommor är djur och natur ett intresse hon har haft med sig genom sina 31 år.

 

Kontakt: malin@angen.se

Terese Landin

 

Mer info inom kort!

David Sernald

 

Mer info inom kort!

Hans Blomberg

 

Mitt liv började i Stockholm men jag är sedan åttaårsåldern uppvuxen på Klingsbergsgatan i Norrköping. Efter studenten i staden vid Strömmen gjorde jag militärtjänst vid det numera återuppståndna pansarregementet på Gotland. Därefter studerade jag i Stockholm, Linköping och Uppsala. Eftersom jag ända sedan barnsben varit något av en filosof som tycker om att ställa nya frågor, se logiska samband och ifrågasätta ”färdiga” lösningar utbildade mig därför till lärare i just denna grundvetenskap men även i svenska. Under de sista tio åren före pensioneringen undervisade jag i språklig kommunikation och vetenskapsfilosofi vid Linköpings universitet (mest Campus Norrköping). 

Tillsammans med min fru Birgitta bor jag på landet i södra Östergötland – men fortfarande har jag ett vitt intresse för mina gamla hemtrakter i östra Östergötland. Idag ägnar min fru och jag oss bland annat åt olika former av skrivande och en del förläsande. Ett av mina stora intressen har sedan tvåårsåldern varit järnvägar. Nu är jag bland annat med och driver museijärnvägen Risten – Lakviks Järnväg söder om Björsäter och museijärnvägen Wadstena – Fogelsta Järnväg. Under flera år har jag också varit engagerad i Ödeshögs kommunpolitik.

Ett a mina favoritcitat är:

”Lyssna gärna på de som söker sanningen – men akta er för de som funnit den.” (André Gide)

 

Kontakt: hanblqlj@gmail.com

Marianne Wik


Jag har alltid tyckt om att skriva. Kanske beror det på att min första lärobok i modersmålet hette HÄR SKA SKRIVAS. Hemma skrev jag dagbok, berättelser och brev till mina sexton brevvänner.

På senare år har jag mest ägnat mig åt dikter, vilket resulterat i sex diktsamlingar, förutom att jag skrivit tre barnböcker.

Att försöka se på tillvaron med lite humor har jag fått med mig som arv.


Foto: Peter Holgersson

Ola Niklasson, Ola_Art

Jag arbetar som bild- och medialärare på Nyströmska skolan, och är en del i konstnärsgruppen BlandArt som håller till i Galleri Rådhuset i Söderköping.
Sedan tio år tillbaka så jobbar jag med konceptet att måla vidare på gamla loppistavlor som ingen vill ha. De fylls med nya detaljer och mycket mer humor. Titlarna är mer bildtexter än vanliga taveltitlar och är en viktig del i verken.
Nu kommer mina tavlor att dyka upp här i Söderköpings-Posten framöver. Jag hoppas att ni gillar dem! /Ola


Kontakt: olaniklasson@hotmail.com

Hans "Hasse" Andersson


Jag Hans ”Hasse” Andersson är från Ringarum där jag bor av födsel och ohejdad vana. Började mitt yrkesverksamma liv som bonde, men har sedan även jobbat som journalist och pastor. Har startat en kör, Kör XL, utan att vara någon vidare sångare. Numera även radiopratare på RadioWix. Gift och har fyra barn.


Kontakt: hansiringarum@telia.com

Roland Arvidsson


Idégivare, författare, tecknare på Ecorado AB, Sagoriket och Läroriket, med 5 medarbetare. Drev under 90-talet trefaldigt prisbelönta Naturvärnet i Söderköping. Lämnade Söderköping år 2000 för turismentreprenörs-föreningen ”Den sagolika vägen” och Göta kanals temapark ”Professor Gullströms värld” i Västra Götaland. Gav, i detta sammanhang, ut den prisbelönta ”Klimatboken” 2007.  Från 2010 även Östergötland igen, med musik, sagor, spel, festivaler, lajv och läromedel i Ecorado.


Kontakt: rolle.arva@gmail.com

Matilda Wibero 


-Älskar landsbygden, kaninungar, löparskor (mer än själva löpningen) och att skapa. Kreativitet och känselspröt är de vackraste ord jag vet och mitt livsmotto lyder ”Jaja, nu blev det så!”.
Pysslar med måleri i egna företaget Ämve Art. Jag kommer skriva om händelser och personer med anknytning till Vikbolandet. Hör gärna av dig om du har idéer kring vad eller vem jag borde uppmärksamma!


Kontakt: matildas.post@gmail.com

Isabelle Ekstedt


Jag heter Isabelle och arbetar som jurist på Ludvig & Co. Mitt område är främst affärsjuridik och jag kan därmed hjälpa dig som privatperson eller ditt företag med exempelvis olika avtalsfrågor, frågor kring kompanjonavtal eller om du hamnat i en tvist. Det personliga mötet med kunden är en av de saker jag uppskattar mest med mitt jobb – och såklart att hjälpa till med den, ibland, snåriga juridiken. Mina krönikor kommer att innehålla information och tips inom de olika rättsområdena.


Kontakt: isabelle.ekstedt@ludvig.se


Foto: Lasse Hejdenberg, Hejdlösa bilder.

Boy Svedberg


- Göteborgare i förskingringen, men sedan många år
östgöte och Söderköpingsbo. Alltsedan ungdomsåren
har jag varit uppfylld av resor och resande. Och det har
blivit en del genom åren, ofta lite udda resor vid sidan om
allfarsvägarna, även om mitt civila arbete satte begränsning i tid och rum. Jag är också road av att dokumentera
och har bevarat många av resorna i ord och bild. Det
känns nu väldigt roligt och stimulerande att få dela med
mig av mina upplevelser som krönikör.


Kontakt: svedboy@yahoo.com


Foto: Kerstin Svedberg

Öppettider:

 

 

Måndag till torsdag: 09:00-17:00

Fredag: 09:00-16:00

Lunchstängt: 12:00-13:00

 

Kontakta oss:

 

 

Besöksadress: Storgatan 2,

614 30 Söderköping

Telefon: 0121-421 35

Email: info@soderkopingsposten.se

Copyright © Söderköpings-Posten

Dela på sociala

medier: