Matilda fran Lagno trivs på scenen
Söderköpings-Posten

Matilda har varit med och uppträtt på nationaldagsfirandet vid S:t Anna skola under flera år.

Matilda från Lagnö trivs på scenen

Söderköpings-Posten är med på det traditionsenliga nationaldagsfirandet vid S:t Anna skola den 6 juni. Vädret levererar verkligen - nästan för bra tycker nog somliga kan man tänka, när man ser folk söka sig ut mot de få skuggiga partier som går att hitta på skolområdet. Men så är det dags för Peter och Matildas uppträdande och folk vågar sig fram för att ta del av musiken. Efter dagens sista framträdande passar Söderköpings-Posten på att få en pratstund med Matilda Grün.


- Tiden går verkligen snabbt! Rätt som det är så är det dags för nationaldagsfirande igen.
Matilda, som har varit med och uppträtt på firandet i fem, sex år, är född och uppvuxen på Lagnö gård, Norra Finnö, och har själv gått på S:t Anna skola som ligger ett stenkast från där hon nu står på scenen och uppträder.
- Lekis, låg- och mellanstadium gick jag här ute. Det är verkligen en lugn och trygg skola där alla syns och får uppmärksamhet.


Har du något roligt musikaliskt minne från skolan?
- Jag minns uppsättningen av Klas Klättermus, i regi av Bosse Wastesson. Jag gjorde rollen som Mickel Räv och var med och sjöng solo. Peter, som är ett år äldre, fanns med även då - men stod bakom scenen som scenarbetare, skrattar Matilda.

Peter och Matilda vid ett tidigt framträdande.

Högstadiet gick Matilda på Bergaskolan i Söderköping, följt av Musikgymnasiet i Norrköping. Därefter bar det av till Bjärnum i Skåne för ett år på musikteaterfolkhögskolan, innan det var dags att flytta till Göteborg, för tre år på Balettakademin.
- Det var intensiva år, men även en bra grund för att göra musikaler, menar Matilda.


Efter skolåren flyttade hon till Tyskland, där hon var med och satte upp ett flertal musikaler som är stora i Tyskland och Österrike, och senare även kom att träffa sin man som är österrikare. Idag jobbar Matilda på heltid med musiken, som frilansare.


Vad är det bästa med att komma hem till St:Anna?
- Naturen och att få fixa i trädgården. Det är liksom lite terapi, som omväxling till storstadslivet i Stockholm, där Matilda nu bor med sin familj.


Vad gör du annars på fritiden?
- Jag håller på mycket med yoga. Jag är yogafrälst, det är jättebra träning! Jag är annars ute och cyklar mycket eller går i skogen.


Hur ser musikåret 2019 ut?
- Nu närmast i tiden ligger sommarkonserter här ute vid S:t Anna kyrka. Åtta stycken blir det, i slutet av juni.

Därefter är det dags för en stor höstturné, tillsammans med Peter och Bruno. Det ska verkligen bli roligt! Det är en lyx att få spela och sjunga tillsammans. Snacket på scenen blir nästan lite som om man vore hemma. Vi gör 30 konserter i Sverige, från Malmö till Luleå, under perioden fjärde oktober till slutet av november, så det blir verkligen full fart! Vi har redan börjat repa och sätta upp låtar. Spelningarna görs unplugged, och Matilda kommer även att spela bas, vilket hon älskar.


I jul blir det dock inga spelningar, det blir svårt att hinna efter den långa höstturnén. Då får man se vad jag hittar på! Det är första gången på elva år, så det blir nog lite ovant.


Söderköpings-Posten tackar så mycket för pratstunden och hoppas att få se dig och Peter på scenen nästa år igen.
Det är vi inte ensamma om!


Text och Foto: Johan Serander

Öppettider:

 

 

Måndag till torsdag: 09:00-17:00

Fredag: 09:00-16:00

Lunchstängt: 12:00-13:00

 

Kontakta oss:

 

 

Besöksadress: Storgatan 2,

614 30 Söderköping

Telefon: 0121-421 35

Email: info@soderkopingsposten.se

Copyright © Söderköpings-Posten

Dela på sociala

medier: