Lenper

Viktor Lenper i sin ateljé. Foto: Daniel Serander

Möt den unga entreprenören och
smyckesdesignern Viktor Lenper

Det är en dag som ger hopp om våren då jag lämnar bilen på parkeringen i närheten av Viktors ateljé. Jag fick kännedom om Viktor och hans verksamhet genom Instagram där han aktivt visar upp sina kreationer blandat med egna roliga och trevliga inlägg. Jag kliver in i hans ateljé på Järnvägsgatan 2 och möts av ett varmt leende och välkomnande.

Viktor presenterar sig och berättar lite om sig själv:

- Mitt namn är Viktor Lenper och jag är 25 år gammal. Jag är född, uppvuxen och boende i Valdemarsvik och har alltid tyckt om att skapa i olika former. På gymnasiet i Norrköping läste jag inredning som inriktning.

Jag började skapa smycken redan som 16 åring. Från början var det bara på fritiden och i ett projekt i skolan. Flera i min omgivning har drivit eget företag så jag blev sporrad och tänkte, varför inte. Min tanke var att arbeta med flera saker som jag tycker om nämligen inredning, smycken och som eventkoordinator. Men så tog försäljningen av smyckena fart så då blev det att jag mest kom att satsa på det.

Hur började du på spåret med att designa smycken? Har du gått någon speciell utbildning?

- Det började med att jag träffade en vän som lärde mig att göra ett läderarmband med Makraméfläta. Det var många som såg armbandet och ville ha likadana. Sedan spred det sig mer och mer. Jag skrev om det på min dåvarande blogg och folk hörde av sig och ville ha olika varianter på armbandet. Sista året på gymnasiet började jag designa och sälja fler smycken - utan armbandet kanske det inte hade blivit någonting alls.

Jag har en vän som är guldsmed och jag designade ett smycke som min vän tillverkade, därefter fick jag låna smedjan under hennes mentorskap. Efter sex månader i smedjan satte jag igång i min egen smedja. Först arbetade jag mycket med gummi och läder men nu är det bara äkta silver som gäller. 

Hur lång tid tar det att göra ett smycke?

- Det enklaste smycket tar ca en timme att göra, men vissa kan ta en halv arbetsdag eller mer. Vanligast är entvå

timmar medan en specialbeställning oftast ligger kring en arbetsdag.


Vad efterfrågas mest av dina kunder?

- Jag är nischad på personliga smycken och jag stansar ofta in namn eller någon annan personlig text enligt önskemål på smyckena.

Något som blivit mycket populärt är mina landskapssmycken. Mitt första var faktiskt Valdemarsviken. 2016 fick jag priset för ”Årets Östgötska Konsthantverk” för min smyckesserie ”Östergötland” som delades ut av landshövdingen och representanter för Region Östergötland. Därefter fortsatte jag med landskapen och nu har varje landskap fått ett eget smycke.

Jag kan även på beställning göra andra personliga smycken såsom; tomtgränser, kommungränser, länder, världsdelar m.m. 

Just nu har jag ca 200–250 stycken olika och varierade smycken i webshopen.

Smycket som utformats efter Valdemarsviken. Foto: Viktor Lenper

Hur länge har du arbetat med att designa smycken nu?

- Det är ca fem och ett halvt år nu varav jag haft ateljén i ca två och ett halvt år.


Hur får du inspiration till designen av smyckena?

- Ja, det är en svår fråga. Jag arbetar stilrent, grafiskt och geometriskt. Vid produktionen av ett smycke så kan jag få idéer till fem nya. Jag har vissa i branschen som inspirerar mig, men stilmässigt försöker jag fokusera på min egen design och vidareutveckla mina egna idéer. Då det kommer till entreprenörer som inspirerar mig så har jag däremot flera, varav många är yngre som vågar satsa och göra det de brinner för. Även sociala medier som Facebook och Instagram är bra för att kunna följa intressanta företag för att hitta inspiration.


På tal om sociala medier så verkar du väldigt drivande där?

- Det blir mycket marknadsföring via framförallt Instagram men faktiskt även att jag säljer direkt därigenom. Det är till och med min största säljkanal där jag har mest aktiva kunder. Webshop är bra men det gäller att få kunderna att hitta dit.


Hur är det att driva företag i Valdemarsvik?

- Det är väldigt roligt och jag tycker att det fungerar butmärkt! Det är många som säger att de tycker det är svårt att få det att gå runt, men är man bara kreativ och har ett driv så hittar man lösningarna på vägen. Jag resonerade som så att det var bäst att sätta igång med mitt företag, innan livspusslet började på allvar. Man får jobba och satsa på att marknadsföra sig som en lokal hantverkare. För mig är kundkontakten i fokus. Jag hade ett år då jag bara tillverkade smycken och då saknade jag kundkontakten mycket. Det är viktigt att kunderna kan komma förbi för att se och känna på produkterna.

Utöver ateljén har jag även en webshop och några återförsäljare runt om i landet vilket är ett viktigt komplement till min lokala ateljé.

Jag har förstått att du brinner för välgörenhet?

- Ja precis, alla kan göra något efter vad vi är bra på. Jag vill genom mitt arbete belysa viktiga ämnen, jag skänker

pengar privat men även genom att viss del av förtjänsten från mina välgörenhetssmycken går oavkortat till välgörenhet.

Några frågor och organisationer som jag vill belysa är; mänskliga rättigheter, att få vara sig själv, RFSL och psykisk ohälsa. För det sistnämnda har jag just nu ett samarbete med organisationen ”Under Kevlaret” från Vadstena som arbetar med killars psykiska ohälsa.

Jag vill inspirera andra att bidra till välgörenhet - 100 kr är inte mycket pengar för var och en av oss, men om många ger 100 kr var så blir det mycket pengar i slutändan. Det viktiga är vad vi kan åstadkomma tillsammans! 

Viktor brinner för välgörenhet. Foto: Annelie Engsro

Du har även designat ett smycke för Ola Salo, hur gick det till att du fick det uppdraget?
-Inför Melodifestivalen 2016 fick jag ett uppdrag från stylisten Sara Sadeghi som då jobbade med Ola Salo inför hans uppdrag som programledare i Andra Chansen (ihop med Peter Jöback). Dom ville ha maffiga men stilrena silversmycken med grafiskt och geometriskt uttryck, som ju jag jobbar väldigt mycket med. Så utifrån en moodboard kring Olas outfits så fick jag fria händer att skapa passade smycken. Framförallt blev det en stor specialdesignad brosch som finns inglasad i min ateljé idag. Gjorde även ett gäng ringar varav en sen lanserades och fick namnet SALO, och finns i mitt sortiment idag. Ett väldigt roligt uppdrag! Kändes overkligt att se sina smycken, som jag designat och tillverkat för hand, bäras av en sån fantastisk artist som Ola Salo i ett program som jag älskade och följde engagerat under min uppväxt. Och veta att miljontals människor sitter och tittar.

Slutligen, vad har du för mål för 2019?

- Målet är att nå ut bredare med mina landskapssmycken, varav ett av sätten är genom att få fler återförsäljare. Jag har haft kontakt med en del olika museer runt om i landet så vi får se om det ger något. Det kommer även bli en ny lansering av en kollektion och 3-4 olika samarbeten med välgörenhetsorganisationer. En tanke är också att utveckla mitt utbud ytterligare med en ny exklusiv kollektion.

Det är verkligen roligt och lyxigt att få jobba med det man tycker om att göra. Även om det blir mycket arbete och i synnerhet kring jul, så får man försöka trycka in lite ledighet under januari och februari. 

Daniel Serander

Text