Kreativitet, skapargladje och sjalvforsorjning är Kajsas melodi

Kajsa Norrby. Foto: Privat

Kreativitet, skaparglädje och
självförsörjning är Kajsas melodi

Kajsa Norrby bor med sin man Emil på Långrådna Gästgivaregård, som ligger ungefär två mil söder om Valdemarsvik. Kajsa arbetar som pedagog med körer, workshops, röstträning med mera och Emil inom Försäkringskassan. Paret bodde innan flytten på varsitt håll i Vadstena respektive Linköping.


Hur kommer det sig att ni bosatte er här i Långrådna?
- Det var faktiskt slumpen som gjorde att vi hamnade här. Gården låg ute till försäljning vid två tillfällen. Den första gången valde vi att inte gå på visningen men ångrade oss efter att den försvann från Hemnet. Den andra gången den dök upp så åkte vi på visning och beslutade oss för att satsa. Gården passar oss mycket bra för vårt liv och min verksamhet.

Bygden är positiv och välkomnande. Här finns vacker natur och många kreativa trevliga människor, bland annat spelmän och ett glasbruk.
Huvudbyggnaden på gården är från 1868 och användes tidigare som gästgiveri. Här stannade man med sitt ekipage, övernattade och bytte häst innan man fortsatte resan.
Våra besökare kommer överallt ifrån, både internationella och lokala gäster. Jag tycker det är kul att få bidra med det jag kan för bygden och vill få fler att åka hit.
Långrådna – det är här det händer!
För två år sedan gifte vi oss här på gården och många bybor fanns bland de inbjudna gästerna.
Vi odlar mycket och är självförsörjande på rotfrukter, tomater, lök, vitlök men även ägg och honung.


Var lärde du dig odlandets ädla konst?
- Jag var dräng i Wales genom WWOFF (World Wide Opportunities on Organic Farms, eller Willing Workers on Organic Farms). Genom organisationen får man besöka andra länder och mot arbete få kost och logi.
Jag tycker om inställningen de har i England och Wales.
Där dör man inte av lite fukt och takläckor. Här hemma i Sverige tycker jag att vi hetsar upp oss så lätt och stressar för mycket över det materialla.


Berätta om verksamheten du bedriver här:
- Jag bedriver mitt företag på entréplan och vi bor på det övre. Det är ett hem för kultur och alla är välkomna.
I år har det varit ett annorlunda år i och med corona. Jag har behövt genomföra en del kurser digitalt. I vanliga fall bedriver jag verksamheten här på plats; sångworkshops, körer, utbildning för körledare, workshops för låtskrivare och andra kreativa ämnen inom musik och skrivkonst som grundar sig i mina erfarenheter och kunskaper.
Jag arrangerar ibland konserter antingen hemma i musikrummet eller ladan här på gården eller i bygdegården. Konserterna har genomförts tillsammans med inbjudna artistkollegor från Sverige eller utlandet. Jag har ett stort nätverk inom musikvärlden och tycker det är roligt att ställa till med fest i byn då och då och ge människor möjlighet att få uppleva fantastisk musik och möten.
Jag är med i ett globalt nätverk för kör-/röstledare som heter ”Natural voice”. Nätverket skapades på 70/80-talet i England och förra sommaren var nätverkets grundare Frankie Armstrong här och hade en kurs tillsammans med mig.
Jag brukar bjuda in vänner och bekanta till vår lada för kreativa och lekfulla aktiviteter. Här har jag både en scen och möjlighet till biokvällar. Att ha det gott och roligt är en viktig del i livet.

En gång per år delar vi ut ett stipendium till en musiker eller konstnär. Stipendiaten får komma hit och bo här i en vecka och då ingår kost och logi så att stipendiaten kan koncentrera sig på sitt skapande.

Charmigt hönshus.

Kajsa utanför ladan där hon brukar bjuda in till konserter och workshops m.m.

Kurs tillsammans med Frankie Armstrong. Foto: Privat

Körövning pågår. Foto: Privat

Kajsa är körledare i Långrådna. Foto: Privat

Man säger ju ibland att alla kan sjunga, håller du med om det?
- Jag gillar inte ordet prestation, det vill säga att behöva vara duktig inför andra. Jag lär ut att ”alla kan sjunga – så nu ska vi lära oss det tillsammans”. Jag har en stor ambition där och en kör kan inte bli bra om kördeltagarna inte mår bra, därför är även gruppaktiviteter en viktig del av körsången.
I min kör vill jag att alla ska känna sig sedda och medskapande - att det är något vi gör tillsammans. Det är roligt att få vara seriös, ambitiös och lekfull samtidigt.


Du berättade att ni har en hyresgäst?
- Det är Roy som bedriver en handelsträdgård borta vid ladan. Vi lärde känna honom efter att vi flyttat hit.
Han bedrev handelsträdgården på en annan närbelägen plats men eftersom han inte kunde vara kvar där så frågade han om han fick plats hos oss och på den vägen är det.


Var hittar du all energi?
- Jag gör inte saker hela tiden, utöver körerna och sångverksamheten som jag håller konstant. Det låter kanske som mycket när jag berättar, men det handlar om ca. fem konserter/år och högst en större workshop per månad. Arbetet ger mig mycket energi. I sommar har jag dock haft en tre månaders paus från kursverksamheten och jobbat med odling och självförsörjning.
När man är mitt uppe i arbetet är det explosivt, kreativt och roligt men när det blir lugnt upplever jag likt många andra konstnärer en viss ångest och tomhet, som att man är meningslös.
Min adopterade mormor brukar säga till mig: ”Räkna in tiden av ångest och stillhet i din arbetstid. Det är viktigt att ha tråkigt ibland och bara vara för att få tillbaka energin och inspiration för att hitta ny kreativitet”


Daniel Serander
Text och Foto