John fran Soderkoping ar en duktig simmare

John från Söderköping är en duktig simmare

Det var inte självklart att det skulle bli en satsning på simning för John Brolin, junior-SM-medaljören från Söderköping.
- Mamma ville att jag och mina syskon skulle lära oss simma crawlsim men jag spelade redan fotboll, basket och innebandy på fritiden. Simträningen hos NKK (Norrköpings kappsimningsklubb) låg alltid efter basketträningen så jag tyckte inte det var så roligt, berättar John. Men vid 14 årsåldern svängde det och jag började uppskatta simningen.


Vid 16 årsålder tog du steget och flyttade till Helsingborg för studier, varför tog du det beslutet?

- Jag gjorde det för att börja studera på Fibornaskolans fyraåriga NIU-program (Nationellt godkänd idrottsutbildning). Klubben som jag tränar för i Helsingborg är Sveriges bästa simklubb och är en av Sveriges största. Jag kom in i klubben snabbt och det känns väldigt bra. Det finns alltid någon på plats som man kan träna med och tränarna är riktigt bra, vilket kanske inte är så konstigt då de även är tränare för svenska landslaget.


Hur mycket tränar ni i skolan?

- Det blir en del, två simpass på måndagarna, ett simpass och ett gympass på tisdagarna och två simpass på
torsdagarna. Utöver detta kommer träningspass med simklubben. Så totalt landar jag på åtta simpass och tvåtre gympass i veckan.

Det blir många längder per pass. Foto: Privat

Har du några speciella förebilder?
- När jag var yngre var det som för många andra simmare, simmarna Michael Phelps och Cameron van der Burgh. Nu är det simmarna Adam Peaty och Caeleb Dressel som ligger varmast om hjärtat. Amerikanen Caleb är min huvudsakliga inspiratör. Han är grym på fjärilsim och frisim (valfri simstil, reds anm). Han är snabb i starten och jag försöker lära mig av hans teknik.


Du är väldigt framgångsrik i ditt tävlande, berätta:
- Jag deltog i SM i Eskilstuna hösten 2019, där jag tävlade på både junior- och seniorsidan. Det var då det började lossna ordentligt för mig. Det blev ett brons och ett silver i lagkapp (simsportens motsvarighet till stafett, reds. anm) på juniorsidan och ett silver i lagkapp på seniorsidan. 
Det gick även bra i medleyklassen (i medley kör man fyra simsätt; bröstsim, ryggsim, fjärilsim och frisim, reds anm.) och jag blev uttagen till NM, Nordiska Mästerskapen. Det innebar att jag fick resa till Färöarna för att tävla. Det var en häftig resa som varade i tre dagar och vi landade intill bergen. Tyvärr hann man inte uppleva så mycket utanför simhallen då det var tätt mellan träningar och tävlingar. Det gick bra för mig. Jag slog mitt personbästa under kvalet och vi tog ett brons och ett guld som lag. Bronset i fyra gånger 200 meter frisim och guldet i fyra gånger 100 meter frisim.


Hur hittar du motivationen till att träna och tävla så intensivt?
- Sanningen att säga så var det tungt i början. Jag kom inte in där jag ville på skolan i Helsingborg. Men det vände för mig när jag senare på året kvalade in indivuellt på allt jag simmade till Ungdoms-SM.
Vi tog svenskt ungdomsrekord i lagkapp på fyra gånger 100 medley. Det gäller att ha delmål framför sig för att hålla motivationen uppe.


Vad gör du när du inte tränar?
- Då hänger jag med kompisarna. Vi bor nära varandra i Helsingborg. Vi grillar, tar en löptur och lirar basket. Basket är roligt då vi är riktiga vinnarskallar allihop, så det brukar bli mycket inlevelse i våra matcher.

John i fjärilsim. Foto: Privat

Vad vill du ge för tips till andra som vill komma igång med sin träning?
- Kanske har du en dröm som du vill uppnå? Sätt upp mål på vägen dit. Man kan aldrig vara bäst direkt utan det finns alltid mycket att träna på, på vägen dit. I mitt fall handlar det bland annat om att träna på vändningar, snabbare tid per längd o.s.v. Fokusera på dig själv och jämför dig inte med andra utan gör det som är bäst för dig.


Vilket simsätt tycker du är roligast?
- Jag gillar frisim bäst.


Vad händer i höst?
- Då blir det förstås skola igen och så är det tänkt att SM ska hållas i Helsingborg i vinter så jag håller tummarna för att det blir av som planerat.


Har du någon dröm inom simmningen?
- Jag har ett par drömmar. Den ena är att det går bra i SM i vinter, men den största är att få representera Sverige i OS om några år och få vara en del av landslaget.


Daniel Serander
Text och foto