JH Bygg jubilerar

JH Bygg AB firar tio år

Joel med sin fru Elin.

Joel Hertzman ( JH Bygg) firar tio år 2020. Men hur började Joel sin företagsresa, hur blir man hållbar i den tuffa byggbranschen och vad är planerna för framtiden? Jag träffar Joel i företagets nybyggda och egenproducerade kontor i Slussportens industriområde för att få höra om hans resa.


- Redan som 14-15 åring väcktes tankarna om företagandet för mig. Först var planerna på att bli butikschef på ICA men de byttes senare ut till byggbranschen och visionen att få vara med kunden under hela resan ”från första taget till sista slaget".

Jag började min karriär inom bygg som lärling på ett företag i Söderköping och därefter hos min bror vid årsskiftet 2008/2009. Det rådde då lågkonjunktur och byggbranschen gick på knäna. Vi byggde garage av prefabricerade  byggsatser tillsammans. ”Ska du inte testa att driva eget?” sa min bror efter en tid och jag tänkte, ”ja, varför inte?”.

Jag fick förtroendet att arbeta mycket för en kund i Söderköping vilket ledde mig in på arbete hos HTC. Där fick vi förtroendet att bygga ett kontorslandskap på 350 kvm. Därefter att bygga om Twisters produktionslokal, samtidigt fortsatte jag med att hjälpa brorsan med jobb.

Allt arbete gjorde det nödvändigt för mig att expandera och anställa både min första och andra snickare redan under 2010-2011, Under 2012 anställdes den tredje och den fjärde, som än idag arbetar hos mig och som delvis är min högra hand i företaget.

Det var vid den här tidpunkten som vi byggde vårt första lösvirkeshus för fritidsboende.

Året därpå återkom en tidigare kund som skulle bygga nytt. Jag fick förtroendet att båda rita, räkna och bygga huset. Vi satte en budget och anpassade efter kundens ekonomiska möjligheter. För mig är det viktigt att husen blir praktiska och snygga men framförallt funktionella. 
Det huset ledde sedan till att vi fick bygga ytterligare tre hus – helt utan marknadsföring.
Från då till idag har vi byggt fritidshus om 105 kvm till villor om 270 kvm boyta.


Vad är roligast, att rita husen eller bygga dom?

- Jag älskar skapandet, visst är det fantastiskt kul att bygga men att få rita och planera är också väldigt roligt.
Det känns motiverande att ta fram planlösning, fasader och sedan se ritningarna växa fram, bli verklighet och få vara en del av detta.


JH Bygg består inte enbart av husbyggarsidan, de har också tre andra ”verksamheter” under samma varumärke.


- Vår andra del består i att bygga till och renovera bostäder. Bygger vi till är vi måna om att behålla husets själ och stil. Huset ska inte se tillbyggt ut.
Den tredje delen består av byggservice med två heltidsanställda som arbetar med stort och smått. Det kan vara allt från en köksrenovering till att montera en sänggavel. Arbetenas tidsåtgång kan ligga från en och en halv timme till sex veckor.


Man har hört att det är svårt att rekrytera personal i er bransch, hur ser det ut hos er?

- Ja, det är svårt att hitta rätt personal. Vi har dock ett gott samarbete med Nyströmska Skolan där vi har ett bra system, en gång om året plockar vi in en lärling.
Lärlingen får växelvis arbeta två veckor hos oss och studera två veckor. Ett utmärkt sätt att omsätta studierna i praktik. Våra anställda ska kunna allt från start till mål, så vi eftersöker en stor bredd, vilket är nyttigt för eleverna.


Berätta om ert hus här i Slussportens industriområde:

- När vi expanderade behövde vi nya lokaler. Vi ville vara kvar i Söderköping. Vi tittade därför framförallt här i Söderköping men även i Norrköping. Det landade i att vi köpte tomten här på Slussportens industriområde.
Vi påbörjade byggnationen 2018 och den stod klar för inflytt i september 2019. Jag har själv lagt ca 1600-1700 arbetstimmar här. Huset är byggt i lösvirke. Dom flesta jag talade med sågade idén och sa till mig att jag var knäpp som ens tänkte tanken att bygga trähus på industrimark och att det inte skulle gå att få lönsamhet i driften på huset. Men tji fick dom! Vi har i dagsläget två hyresgäster som har kontor här hos oss. I och med detta startade jag vårt fjärde ben – vårt fastighetsbolag.

Byggnation av JHs lokal i Slussporten.

Nästan färdigt…

Nya lokalen vid Slussporten är klar.

Hur håller ni er hållbara i den tuffa byggbranschen?

- Våra anställda sträcker sig i åldrarna från 22 till 66 år, där min far är den äldsta och jag får säga att hållbarheten är något som vi blivit bättre på under resans gång. Vi är måna om varandra och jag lägger stor vikt vid trivseln och trygghet för mina medarbetare.
Häromdagen såg jag ett minne i Facebookflödet: ”Klockan är 03:45 och termometern visar på -18 grader. På väg mot Boxholm med två timmars bilfärd (enkel resa). Nu kickar vi igång veckan! Klockan 21:58 hemma igen efter en grymt produktiv dag”. Det blev lätt 12-15 timmar borta från hemmet i starten (ibland 70 timmar i veckan) och inte sällan arbete även lördagar och söndagar. Jag står i enorm tacksamhetsskuld till min fru Elin för allt hårt arbete hon fått ta på hemmaplan med både hem och barn när jag varit på jobb.

Idag är vi duktigare på att ta hand om varandra i företaget. Vi firar segrar tillsammans och har många gemensamma aktiviteter såsom afterwork, sommarfest och julbord. Vi har haft ett fåtal uppsägningar och jag har till och med fått uppleva pensionsavgångar i företaget.
Med vår lokal med kontor i Slussporten är jag numera ledig när jag kommer hem, vilket inte var fallet då jag hade kontoret hemma.

Teambuilding är viktigt. Här är arbetslaget på julbord.

Hur går dina tankar kring att fira tio år?

- Tiden går verkligen fort och jag ser till att njuta under resans gång. Jag sätter upp mål, summerar och utvärderar alltid året vid årets slut. Något jippo ska vi givetvis ha men vi väntar nog till sommaren! Kanske en gemensam invigningsfest för lokalen tillsammans med 10 års jubileum?


Vad är drömmen för framtiden?

- Det blir färdigställandet av hus nummer två här på vår tomt i Slussporten, att få detta uthyrt samt att kunna ta sig ann nyproduktion, investera i mark och förvalta lägenheter. Den som lever får se vart resan tar oss, avslutar Joel.


Text: Daniel Serander

Foto: Privat