Full fart på Vikbovandan

Deltagarrekord på årets upplaga av Vikbovändan.

Det var en dag som bjöd på både sol och regn när Vikbovändan gick av stapeln för femte gången.

Första starten var barnloppet där 37 ivriga deltagare sprang och jagade Vikboharen på 700 m eller 1400 m. Inför loppet fick vi en pratstund med några av deltagarna:

Alice Wikström och Lovisa Sigurdh. -Det ska bli roligt att springa, vi har inte sprungit detta lopp tidigare men en hel del andra. Man måste springa snabbt! Konstaterade tjejerna.

Den yngsta deltagaren i barnloppet var ett år och tre månader gamla Vandis Märsund från Söderköping. -Det är Vandis första lopp och hon vill helst gå själv hela tiden konstaterade pappa Fillip Råberg.

Vinnare av 1400 m blev Sofia Skuthälla.

Efter loppet fick alla barn en välförtjänt medalj och svalkande glass från ICA Supermarket Östra Husby.


På plats vid starten fanns bland annat sponsorerna Michael Isa från Skarphagen cykel som erbjöd cykelservice och även lottade ut en cykel till en av deltagarna samt Kroppsfrid som erbjöd massage och tejpning av trötta ben och muskler.

En som tränat hårt inför loppet var Emil Wiik Gundersen som arbetar på sponsorn Apptek som tryckt in hela 45 träningspass på 65 dagar. -Jag bestämde mig för att delta vid Vikbovändans kick-off och fick ett träningsprogram att följa från Frida Södermark. Samma dag som jag fick träningsprogrammet så var jag ute i löparspåret. Första träningen fick jag ta en paus redan innan en kilometer, jag drabbades av ett bakslag och var sjuk 10 dagar men annars har det gått bra. Jag körde Kolmården trail som en uppladdning – vilket var brutalt! Jag hade svårt att ta mig in i bilen efteråt skrattar Emil.

En av många som rest till Vikbolandet för loppet var Sigvard Koplimäe från Jämtland. -Det är tredje gången jag kör Vikbovändan. Det brukar bli några maraton och ibland längre lopp.
Vad är det bästa med Vikbovändan?
-Det har ett originellt upplägg med besöken på delmålen och djuren.

Några som deltar för första gången är Ola Ekström och Anna Pedersen från Linköping som tävlar i duoklassen. Ola har kört Stockholm maraton i år och en och en annan halvmara. Anna brukar cyklar till jobbet fram och tillbaka. -Vi är här för att ha kul säger Ola. Vi har tränat 4-5 gånger och kört 1,7 mil som längst.

Nöjda arrangörer: Frida Södermark och Elmina Saksi.

Vi lånade Elmina Saksi som är en av arrangörerna till Vikbovändan för att ta pulsen inför loppet.

Den klassiska sportfrågan – hur känns det?
-Det känns bra! Vi försöker träffa alla inför loppet. Efteranmälan tog slut så det är ett stort intresse! Roligt att så många har längtat efter loppet, att det är många man känner igen från tidigare år och det har varit roligt att följa allas resa inför loppet på sociala medier.

Starten för löpare och duoklass!

Strax efter starten 11:30 börjar det droppa från himlen vilket övergår till regn. När starten går så är ändå humöret på topp och kämparglöden pyr. -Nu ska vi cykla bort regnet skriker en motiverande Frida Södermark inför starten för cyklisterna.

Först över mållinjen var Anders Kleist och Christer Casselsjö som deltog i duoklassen. -Det var lite jobbigt mot slutet då vi fick ont i benen sista milen. Annars var det fint större delen av loppet och kul med de olika stoppen. Det är första gången vi deltar säger vännerna från Kolmården.

Spurtpriset på cykel tog Micke Werthén hem som cyklade med en WellNox Rå bärsaft bag-in-box i ca 7 km. I bakgrunden ser vi sponsorn Kropsfrid.

Snabbaste på cykel var dock Linus Bornmar från IK NocOut. -Jag bestämde mig för att köra loppet 08:30 i morse. Det var 40-årsfest igår men det gick bra ändå konstaterar Linus. Det var första gången Linus körde Vikbovändan.
Vad tycker du om loppet och banan?
-Det var roligt och varierande. Jag hann få i mig lite struts också. Vi var 4-5 stycken som höll ihop i slutet vilket var väldigt trevligt. Vädret ordnade också upp sig på vägen vilket var skönt! Bra arrangerat av Frida och Elmina.

Första kvinnliga cyklist blev Helen Remnås (till höger) från Snöveltorp som vi fick en pratstund med tillsammans med den andra kvinnliga cyklisten Therese Johansson (till vänster) från Lindö.
Helen om banan -Jättefin och varierande bana! Både snäll och tuff och trevligt med gårdarna längs vägen.
Therese -Jag håller med, fin runda och kul att kunna heja på löparna då vi cyklister hade en senare start.

Första löpare att komma i mål blev Mattias Malviker Wellermark från IK NocOut som är en van maratonlöpare. -Jag hade 4,07/km i genomsnitt vilket är ca 20 sekunder långsammare än när jag brukar springa maraton. Men det var så trevligt att stanna och prata en stund i kontrollerna. Jag spurtade när det var tre km kvar till mål.

Det var verkligen klubben IK NocOut som stod för de stora segrarna denna dag. Även första kvinnliga löperska var Susanne Bornmar från samma klubb. -Det kändes bra på banan, åkern var tuff att ta sig över och det var lite segt med blöta grusvägar. Annars var det en trevligt i spåret! Säger Susanne som också deltog i Vikbovändan för första gången och som passade på att sätta personligt distansrekord i och med loppet.

Ett dignande medaljbord med pärsbärs från Gisselö Gårdsbryggeri, strutskorv från Vikbolandsstruts samt Rapsolja från Sänkdalens Gård.

Ni hittar alla resultat och mer information om loppet och sponsorerna på:

http://vikbovandan.se/ 


Söderköpings-Posten tackar för ett trevligt evenemang och ser fram emot 2020 års upplaga av Vikbovändan.

Text: Daniel Serander
Foto: Emy Serander