Foreningen Barnens Trad firar 10 ar

Jonas Paulman besökte Söderköping för att informera om föreningen Barnens Träd.

Föreningen Barnens Träd firar 10 år

I Lilla tidningens majnummer 2017 kunde ni läsa om Jonas Paulman och Barnens Träd. Föreningen firar i år 10 år. Bakom föreningen står Jonas. Han startade föreningen för att sprida information om FNs barnkonvention, som blev lag i Sverige från och med i år.

Jonas var en av dom tusentals personer som staten bad om ursäkt 2011 i samband med vanvårdsutredningen kring missförhållanden i barnavården. Då ingen vuxen fanns tillhands sökte han tröst i naturen där träden blev hans fasta punkt i tillvaron.
- De vuxna fanns inte där för mig, men träden fanns alltid kvar.

Med föreningen reser Jonas runtomkring i Sverige, främst på sin cykel men även genom löpning och paddling för att inviga träd, föreläsa om sina uppväxtförhållanden och sprida information om FNs barnkonvention.

Jag möter Jonas en septemberdag utanför Söderköpings bokhandel där han står med sin cykel och informerar om föreningen.
-Sedan starten 2010 har jag cyklat ca 2000 mil och invigt 298 träd varav 7 träd finns här i Söderköping. Varje träd har en sponsor, det kan exempelvis vara förskolor, skolor, hjälporganisationer, kommuner eller privata företag.
Ett exempel på en genomförd resa med invigning av flera träd var 2011 då jag paddlade mellan Köpenhamn och Malmö för att sedan cykla till Stockholm med flera stopp under resans gång.

När invigs det 300-trädet?
Invigningen av träd nummer 300 sker i samarbete med Farsta Gård på den internationella Barndagen 5 okt 2020.

Många stannar till och intresserar sig för föreningen. Bland annat berättar Jonas om ett besök av två grabbar i skolåldern.
-De frågade mig, ”hur många växlar har din cykel”? Varpå jag svarade, ”ni förstår att när man brinner för något så har man alltid en extra växel att lägga i. Min cykel har därmed 28 växlar”.

Om man som organisation eller företag är intresserad av att inviga ett träd så är man välkommen att ta kontakt med mig.  

Jag vill tacka Söderköping för i år. Ett särskilt tack till Johan på Söderköpings Camping som sponsrar mig med sovplats under mina besök i staden. På återseende 2021!