Eva-Lena har oppnat inredningsbutik i Ringarum

Sandra och Eva-Lena tar emot i nya inredningsbutiken.

Eva-Lena har öppnat inredningsbutik i Ringarum

Efter 40 år i andra branscher och mitt under pandemin tog Eva-Lena steget och förverkligade sin livsdröm om en egen inredningsbutik.
Inredningsbutiken ”Hemma hos Elsa” ligger strax söder om Ringarums samhälle, vid en gård där Eva-Lena bor. Jag kliver ur bilen och får en varm känsla inombords när jag ser den vackra utsmyckade entrén med lyktor och växter. Jag träffar Eva-Lena och dottern Sandra i butiken för att höra mer om verksamheten och resan dit.


     - 2019 hade varit ett tråkigt år med flera händelser i vår familj. Vi konstaterade att livet är för kort för att inte satsa och förverkliga drömmar.
     Mamma har alltid varit intresserad och duktig på inredning så detta känns så bra, säger Sandra som hoppar
in och hjälper till i butiken.


     - Starten under pandemin har inneburit visst motstånd. Den årliga Formexmässan där många företagare möter leverantörer och upptäcker nya varor att saluföra blev av naturliga orsaker inställd.
     Vi fick ta en egen tur istället. Vi har besökt grossister, leverantörer och hittat inspiration hos andra inredningsbutiker.
Men vi är så nöjda med resultatet och valet av leverantörerna.


- När det kommer till vad det innebär att starta upp ett företag så har vi fått jättefin hjälp av Valdemarsviks kommun, företagshjälpen, Viktor Lenper har hjälpt oss med logotype, för att inte tala om all fin stöttning av andra småföretag i närområdet, och så förstås Valdemarsviks Sparbank.


Vem är Elsa som är en del av företagsnamnet?

     - Man skulle kunna tro att det är någon av oss. Men det är faktiskt en ordlek, en kombination av namnen Eva-Lena och Sandra. Namnet är också en hommage till min mormor, en stark kvinna som stod bakom min morfar och hans etablering.
     Det var min morfar som byggde och startade upp verksamheten med bussbolag, värdshus, och bensinstation här i Ringarum. Mormor gick upp tidigt på morgnarna för att städa bussar och se till att busschaufförerna fick i sig goda äggsmörgåsar inför arbetsdagen.
     Det är lätt att glömma, men det finns ofta en stark partner bakom de som driver företag. Det är ett stort jobb och ansvar att axla hem och barn när den andra partnern driver ett företag, berättar Eva-Lena.


Butiken öppnade första helgen i november, hur såg den första helgen ut för er?
     - Vi var lite tudelade till att öppna under pandemin men i samråd med näringslivssamordnaren i Valdemarsvik så valde vi ändå att starta upp. Alla har jobbat så hårt för detta och vi ville inte tappa glöden. Öppnandet skedde under ordnade former med färre kunder i butiken åt gången och besökarna var duktiga på att hålla avstånd.
     Vi kunde inte vara mer nöjda.
Vi hade inte marknadsfört öppningen mer än på sociala medier. Trots detta hade vi kunder från Söderköping, Valdemarsvik och Norrköping. Det var många bekanta till den äldre generationen som kom och det var så roligt att höra fler historier om mormor Elsa, med syfte på butiksnamnet.


Vad kan kunderna förvänta sig att hitta vid ett besök hos er?
     - Sortimentet är väldigt mycket ”vi”. Vi har olika smak jag och min dotter men vi kompletterar varandra riktigt bra.
Hos oss hittar ni bland annat heminredning, ljuslyktor, krukor, textilier såsom kuddfodral, dukar, plädar, inredningsdetaljer som tomtar, kottar, ekollon, ljus med mera.

Varor i butiken.

Fint pyntat vid entrén.

Lokalen är väldigt inbjudande, vad har den använts till tidigare?
     - Det var ett enkelt råutrymme som inrymde lite allt möjligt - förråd, sadelkammare och verkstad med arbetsbänkar. Hela familjen, släkt och vänner har varit inblandade och engagerade att förädla utrymmet till vad det är idag. Bland annat så har el dragits om, utrymmet har målats och vi har bevarat balkarna i innertaket för den härliga känslan.
     Ladugården är stor, så det finns expansionsmöjligheter i framtiden. Drömmen vore att kunna utöka med ett café.


Öppna för samarbeten
     - Som småföretagare är vi övertygade om att vi skulle vinna mycket på att marknadsföra varandra och de tjänster och varor vi erbjuder. Därför skulle det vara jätteroligt om vi kunde hitta lokala småföretag som är intresserade
av ett sådant upplägg.


Vad skulle det kunna vara?
     - Ett exempel kunde vara en helgbukett från en blomsterbutik som man skulle kunna köpa hos oss fredag och lördag medan man passar på att köpa med sig lite trevliga inredningsdetaljer.


Har ni någon webshop för de som inte vill besöka butiker just nu?
- Nej tyvärr. Men vi är inte främmande för att skicka per post eller leverera hem varor.


Jag tackar för mig och beger mig hemåt i den svala novemberkvällen. Söderköpings-Posten gratulerar till etableringen och önskar Eva-Lena och Sandra lycka till med verksamheten.


Text och foto: Daniel Serander