Cecilias foretag saljer och servar lantbruks- och entreprenadmaskiner

Cecilia och kollegan Harald.

Cecilias företag säljer och servar
lantbruks- och entreprenadmaskiner

Med ett högt läge vid infarten till Valdemarsvik ligger Beparts verkstad. Här jobbar totalt fem personer med försäljning, service och reparationer av lantbruk- och entreprenadmaskiner med störst fokus på Avant kompaktlastare. Jag träffar Cecilia Schultz, som äger företaget, för att få veta mer.


Berätta om din bakgrund och om din resa till att bli ägare av Bepart

- Jag är uppvuxen på Höckerums frälsegård utanför Ringarum med min mamma, pappa och mina två småsystrar. Pappa tog över gården efter sina föräldrar och har haft mjölkkor under hela min uppväxt. Jag har sen jag var liten varit med pappa mycket och hjälpt till med allt som hör till gårdslivet.
Min plan var att bli veterinär men jag hade inte tillräckliga betyg för det. Istället började jag på en yrkesförberedande utbildning i Linköping med inriktning på tillverkning/konstruktion inom industrin. Jag fick jobberbjudande där jag gjorde mitt examensarbete och arbetade en kort tid som produktionsplanerare på ett företag som tillverkade produkter till pappersindustrin.

Därefter fick jag och min man Johan två barn under loppet av två år och jag var mammaledig.
När yngsta dottern bara var sju månader fick jag nys om ett arbete på ett företag som heter Agricam i Linköping. Det handlade om ny teknik inom lantbruket med värmekamerasystem som skulle upptäcka mastit/juverinflammation i ett tidigt stadie. Jag blev väldigt nyfiken och sökte tjänsten som säljare. Jag blev anställd och fick då mitt första säljjobb. Jag och grundaren till bolaget, Ellinor Eineren, for land och rike runt för att presentera denna fantastiska teknik till gårdar som hade mer än 300 kor. Det var svårsålt men det var en rolig tid och det gav mig mina första kontakter inom lantbrukssektorn.
Tjänsten sådde ett frö till lantbruk och jag fick svart på vitt att jag ändå älskar att skapa relationer med människor som kan leda till affärer. Jag sökte en säljtjänst på Nordfarm maskin i Norrköping men de tyckte jag hade för liten maskinerfarenhet. Då kontaktade jag Bengt Svensson från Ringarum, som drev bolaget Bepart, som var återförsäljare för Nordfarm i detta distrikt.

Jag frågade om jag inte kunde få prova på att sommarjobba hos honom? Han var tveksam då han snart skulle gå i pension efter att ha drivit företaget i ca 15 års tid, men trägen vinner och jag fick en provanställning under ett års tid. Min första försäljning var en renstrumma till en vedmaskin och jag visste knappt vad det var som jag hade sålt.
Jag arbetade hos Bengt i ett år och fick ta del av hans erfarenhet. Det var den bästa utbildningen jag kunde få.
På vintern skadade Bengt sig och jag fick ta större ansvar i företaget. Bengt hade frågat, och lobbat för, att jag skulle köpa företaget. Jag var tveksam till en början då det innebar ett stort ansvar och handlade om mycket pengar. Till slut tog jag beslutet och köpte bolaget. Jag fick en bra start, eftersom jag var insatt i företaget, med goda kundrelationer och kände mig trygg när jag väl tog steget. Bengt drev företaget från Nordfarms lokaler i Norrköping så jag kom att utgå därifrån.
2016 köpte jag verkstaden här i Valdemarsvik och tog då ett stort steg framåt och utvecklade bolaget med egen
servicepersonal, vilket är en viktig del vid försäljning.


Vilka är ni som arbetar här?
- Vi är fem varav tre som arbetar heltid. De som arbetar heltid (utöver mig själv) är Philip och Harald.
Philip säljer reservdelar och jobbar med eftermarknad.
Han sköter vår telefonsupport, beställer delar och bokar servicejobb. Han är expert på kundhantering och ger allt av sig själv. Harald arbetar som servicetekniker här i verkstan och ute på fält hos kunder. Han släpper allt när en kund är i nöd och gör ett fantastiskt jobb. Vi tre tillsammans kompletterar varandra och skapar den framgång som bolaget haft senaste åren.

Harald servar en traktor.

Vilka är era kunder?
- Vår ”typkund” är någon som bedriver ett medelstort lantbruk, har enskild firma eller entreprenadfirma.
Vi är det mindre företaget där man ska känna sig sedd. 
Här är alla kunder, oavsett storlek, lika viktiga.
Vi har många återkommande kunder med en stabil kundkrets över hela Östergötland men främst från Valdemarsvik i söder till norr om Norrköping.
Några av våra större kunder är Norrköpings pastorat och Kolmårdens Djurpark.


Elbilar är hett idag, hur ser det ut på er marknad?

- Sedan två år finns det en eldriven Avant på marknaden. Det har börjat lossna nu och försäljningen börjar gå bra. Den är perfekt i lantbruk för strö- eller utfodringsarbete för en timmes arbete om dagen. Bra för miljön och djurhållningen.


Vad är den största skillnaden från att du startade företaget jämfört med idag?
- Då arbetade jag ensam med anteckningsblock och kontor i Norrköping. Jag hade ett säljmål att sälja för hälften av det som Bengt gjort och han sålde för ungefär 15-16 miljoner. Jag slog mina åtta miljoner med råge. 2014 var ett riktigt säljår. Sedan dess har jag slipat tekniken, investerat i egna lokaler och har som sagt flera anställda. Förra året omsatte vi 27 miljoner kronor.


Hur skiljer man sig som leverantör på er marknad?
- Vi försöker arbeta med en modern marknadsstrategi med glimten i ögat och lägger gärna upp filmer på när vi arbetar och bjuder in våra kunder och följare i vår vardag via sociala medier.
Jag tycker att försäljning ska vara roligt och vill dela den glädjen med andra. Kunderna är mina kollegor och de ger mig energi. Alla vi på bolaget har egna anknytningar till lantbruk och maskiner så det ligger oss alla varmt om hjärtat. Då ger vi det där lilla extra och har stor förståelse för våra kunder. Det ger oss drivkraften till att lösa kundernas problem och se över deras behov med anpassade lösningar.


Hur vanligt är det med en kvinnlig företagsledare i er bransch?
- Vi är tyvärr få i branschen, så det behövs fler! Jag köpte företaget 2014, 26 år gammal och hade då arbetat inom företaget som säljare under ett års tid. Hur skulle det gå? Bra, måste jag säga då jag 2017 fick motta pris som årets unga företagare i Valdemarsvik.


Vad är roligast med ditt arbete?
- Människorna! Jag älskar relationer och problemlösning. Att hitta en produkt som spar tid och underlättar för någons vardag – det är min kärna och det jag brinner för.


Daniel Serander
Text och Foto