Bakfickan till nya lokaler

Emmy, Oscar, Sofia och Tobias utanför entrén till nya restauranglokalen.

Familjeföretaget Bakfickan flyttar
till nya större lokaler i Kanalhamnen

Den 4 mars flyttar restaurangen Bakfickan från Bielkegatan till ett av magasinen i Kanalhamnen.
Det innebär att det kommer att bli mer liv och rörelse i området, året runt. Förutom Bakfickan finns sedan
tidigare verksamheterna Farmors Café och restaurangen Lock, Hop & Barrel.

Bakfickan ägs av familjen Laving, Tobias och Sofia. Även sonen Oscar med sambon Emmy är engagerade i verksamheten. Båda paren är boende i Söderköping, de äldre i Ramsdal. - Till Ramsdal flyttade vi förra året,
säger Tobias. Från Norrköping och ut på landet. Det är skönt, vi försöker att så ofta det går att vara ute med
båten och njuta av skärgårdslivet.
Det ska bli roligt med en nysatsning, säger Tobias vidare. Att vi får göra något för Söderköpingsborna! Att starta upp ett nytt ställe som det är gott att äta på, med vettiga priser. Det ska inte behöva vara så dyrt, utan man ska kunna gå ut någon gång extra i veckan, även kvällstid. Vi räknar inte med att vi tappar några lunchgäster när vi flyttar och det finns en bra utvecklingsmöjligheter med luncher under helger och kvällsverksamhet.

Idag har man två anställda utöver de fyra familjemedlemmarna, där alla arbetar heltid. I de nya lokalerna blir man 7-8 personer och dessutom säsongspersonal. Oscars flickvän Emmy går på restaurangskola och blir ett bra tillskott efter terminsslut. Viktigt för kvalité och känslan är att det finns en familjenärvaro i verksamheten, kända ansikten som svarar för kontinuiteten och som känner igen gästerna.

Den nya restaurangen har 75 sittplatser, jämfört med nuvarande 50. Dessutom en rejäl uteservering med 80-100 platser. Lokalen passar bra för lunchgästerna och är lättillgänglig med en stor parkering. Alkoholtillstånd för öl, vin och sprit är klart och finns med från början.
Första veckan (från 4 mars) serveras bara lunch måndag till fredag 11:00-14:30. Veckan efter börjar man med de tider som kommer att gälla fram till sommaren, lunch måndag, tisdag, och hel dag onsdag-fredag med lunch och övrig restaurangservering fram på kvällen. Lördag och söndag med utsträckt kvällstid till kl 22:00. Då blir ni ju aldrig lediga frågar jag. Nej, egentligen inte, men det är klart att man får ordna någon dag när det behövs. Vi kommer på sikt att behöva anställa mer personal.

Hela Kanalmagasinet hyrs av ED byggs fastighetsbolag, Söderstaden. Restaurangen med inventarier har köpts från samma företag. Främst kommer man att nyttja markplan där köket ligger och gatuplan med restaurangen som nås från kanalsidan.

Tobias är kocken som lagar den goda maten, förvånande nog så är han självlärd men har ett mycket stort intresse
för matlagning. Han har arbetat många år inom yrket som lärling och därefter kock. Även sonen Oscar arbetar som kock medan mamma Sofia är den som sköter matsalen och serveringen. Sonen Oscar bakar de uppskattade pizzorna. Oscar var med och tävlade i Pizza-SM och blev 3:a 2018. Målet 2019 är att bli svensk mästare! 
Tyvärr så lagas det inte så mycket mat på många restauranger, leverantörerna erbjuder halvfabrikat. Vi har alltid haft som en princip att vi aldrig tar in halvfabrikat, för vi äter det inte själva. Det krävs ett engagemang och vilja för att laga god mat, det är mer arbetskrävande och tar mer tid. Det behövs erfarenhet att veta vad man gör, vilka råvaror man ska använda och vilka som passar ihop.
Lite beroende på valet av rätter så börjar Tobias arbetsdagen ungefär vid 07:00-tiden. När man lagar många portioner så måste man veta med vilka rätter och arbetsmoment som man ska börja med, så att allt blir färdigt i rätt tid. Viktigt är också ordning och reda i köket, det sparar tid och får arbetet att flyta på.

Ni kör också ut många portioner i Söderköpings tätort eller hur? Ja, säger Tobias, det började med att det var några gäster som frågade för deras gamla föräldrar. De beställde tidigare från kommun med lång framförhållning, mat för flera dagar som de äldre själva skulle värma. Problemet var att de äldre inte åt maten som de skulle. Det är inte bra om man är i 80-åldern och är lite skröplig, säger Tobias. Vi kunde fixa det för vi körde ändå till några företag. Så det började med några lådor, men sen började det sprida sig och så tillkom några till …– Nu har vi 27 stopp och turen tar 1 ½ timme!
Utkörningen till pensionärer är populär, lunchen kostar 69 kr inkl sallad och bröd om man köper häften. Vi tar inget betalt för transporten, vi ser det som en service för de äldre som inte kan ta sig till restaurangen. Man kan välja på fyra rätter, kött, fisk, caesarsallad och vegetariskt. Anledningen till att vi började med den här servicen, säger Tobias, är att ville vara schyssta, det blev en hjärtefråga. De äldre måste få mat som de äter! Det ska också vara mat som de äldre känner igen och uppskattar. Vi kämpar för pensionärerna och kan serva fler! Men som sagt, det gäller bara för tätorten. Utanför tätorten skulle det kosta för mycket och så är det viktigt att maten är varm och av bra kvalité.

Paren Laving ställer sig utanför den blivande restaurangen och jag tar ett gruppfoto. Vänlig personal, god och nyttig mat till bra pris samt trevlig tillgänglig miljö. Det här kommer att bli bra, riktigt bra, tänker jag.

TEXT & FOTO: Åke Serander