Angens blommor har spridit karlek i 10 ar

Malin med sin hund Ester.

Vackra blommor och inredningsdetaljer.

Hela personalstyrkan är samlad.

Ängens blommor har spridit kärlek i 10 år

Malin Vastesson var skoltrött efter högstadiet och osäker på vad hon skulle utbilda sig till. Hon började på ett gymnasieprogram som inte levde upp till förväntningarna. Praktiken genom skolan trivdes hon dock bra på, blomsterbutiken Buketten.


- Jag trivdes så pass bra att jag hoppade av gymnasieprogrammet och kom att söka till floristutbildningen.
På den tiden hade programmet riksintag och jag kom tyvärr inte in utan hamnade på en reservplats. Tiden gick och jag hoppade in och arbetade extra på mina föräldrars gård i S:t Anna.

Två månader senare fick jag ett telefonsamtal om att flera hoppat av utbildningen och att jag fick platsen om jag fortfarande var intresserad och det var jag. 
Jag fortsatte att arbeta i butiken där jag praktiserat under studierna. Så det var både teoretiskt och praktiskt lärande parallellt. I studierna på floristutbildning undervisar man mestadels om snittblommor så det var väldigt lärorikt att även få lära sig mycket om krukväxter under praktiken.

För tio år sedan var två av stadens dåvarande blomsterbutiker till salu samtidigt. Valet föll på dåvarande Cityblommor på Rådhustorget 3 (nuvarande På Fri Fot).
Butiken hade då funnits i ca 50 år. Vi behöll namnet i ungefär ett år tills vi en dag beställde ny skylt och nya kläder och bytte namnet till Ängens Blommor. Namnet tog vi från mina föräldrars gård i S:t Anna. Pappa är med som finansiär och min syster var med och drev butiken tills hon slutade för två år sedan.
För sju år sedan flyttade vi in i våra nuvarande lokaler, ett stenkast ifrån vår första och idag är vi fem anställda.


Vad skulle du säga är de största skillnaderna mellan nu och för tio år sedan?

- Mycket trender har kommit och gått förstås. I början av karriären var man mer osäker och körde på säkra kort. Idag blandar vi hej vilt men med kontroll och vi kollegor inspirerar varandra. Alla som arbetar här är utbildade florister eller inom trädgård. Vi har alla unika stilar och syn på vad som är snyggt.


Hur ser arbetsbelastningen ut under året?

- Vi har öppet årets alla dagar utom två. Jag är en riktig arbetsmyra och har inga problem med att arbeta mycket och ofta. Vid speciella tillfällen som morsdag och alla hjärtans dag är det extra mycket att göra och svårt att räkna ut hur mycket blommor som går åt, så då är hela personalen inne och jobbar.
Vi gör blomsterarrangemang löpande till begravningar (i samarbete med begravningsbyråer), då vi åker till kyrkorna och dekorerar kistorna på plats. 
I år inledde vi med ett krismöte på grund av pandemin.
Det var många tankar… hur skulle vi hantera ett riktigt krisår? Skulle de anställda kunna arbeta på gården? Skulle vi kunna få några leveranser? En vecka senare körde vi på som vanligt, och anställde en ny medarbetare. Vi har haft en bra vår och sommar med god försäljning. Vi hade extra många hemkörningar i början av året och många har använt vår utomhuskassa och swishat sin betalning.
Nu har fler vågat sig in i butiken igen.


Vad är det roligaste med att ha en blomsterbutik i Söderköping?

- Det roligaste är alla mötena med kunder. Man lär känna så många under yrkeslivet och vi har många trogna och återkommande kunder. Vi har några som kommer in varje vecka och handlar; unga som köper blommor någon gång i månaden, men som köper mer per gång, några sommargäster som handlar inför säsongen och så en del som bara handlar till morsdag och årsdagar. 
Men så är det roligt att få sälja såklart! Många kunder lämnar förtroendet till oss att plocka ihop buketter av snittblommor eller blomsteruppsättningar.
Det är en speciell känsla här i Söderköping. Alla företag hjälps åt och vi har bra stöd av varandra.


Är det tuff konkurrens?

- Jag har inte upplevt det från övriga blomsterhandlare. Många av de tidigare har vi haft bra samarbete med kring utkörningar till kyrkor vid begravning, däremot kan jag bli lite trött på matbutiker som skickar ut reklamblad med bara blommor.


Hur gör ni med inköpen inför årens olika trender?

- I år är det annorlunda mot ett normalår. Annars brukar det vara två stora mässor för det vi kallar för ”torra varor”, det vill säga inredning och krukor. 
Vad gäller blommorna så köper vi så mycket svenska växter som möjligt. Men det är en begränsad marknad i Sverige. Därför sker många av inköpen från Danmark (som är väldigt stora på växter), Tyskland samt Holland.


Vad säljer bäst?

- Nu i oktober är det gravsmyckning och ljus.
Annars kan man se en tendens att kunderna byter ut vardagsväxter och köper växter för utplantering i början av veckan. Mot slutet av veckan är det mest snittblommor (och fortsatt växter för utomhusbruk) för att till helgen bli fler spontanbesök.


Daniel Serander