Amanda fargar unikt garn

Amanda Roxström skapar hantverksfärgat garn hemma i köket. Foto: Matilda Wibero

Amanda färgar unikt garn

Med kreativitet och precision färgar Amanda Roxström hundratals kilo garn per år. Hon är nämligen en av få så kallade indiedyers i Sverige. Allt sker hemma i köket i Östra Husby och garnet säljs till handarbetare över hela Norden.


Sedan 2015 har Amanda skapat handfärgat garn i sitt företag Manduzana. Processen är ett gediget hantverk, något jag förstår så fort jag kliver in genom dörren hemma hos henne. Där möts jag av flera kokande grytor i köket. Det som ser ut att vara spaghetti i spännande färger visar sig förstås vara härvor av garn.
- Först ska det ofärgade garnet blötläggas, sedan bestämmer jag vilken färg det ska få och blandar till rätt nyans. Jag använder något som heter syrafärg, det är ett pulver som blandas med vatten och ättika. Det avger ett fint damm som gör att jag behöver använda skyddsmask.


På köksbänken ligger en värdefull anteckningsbok. Det är nämligen där Amanda samlar sina egna recept på färgblandningar. Hon gör ofta prover för att kunna ta fram nya, unika färger. Resultatet blir garn i nyanser som inte
finns att köpa hos någon annan.
- När blandningen är färdig häller jag upp den i kastrull och tillsätter varmt vatten. Förutom min spis har jag fyra extra plattor och tolv kastruller att använda, så jag kan göra flera färgningar samtidigt.


Härvorna som legat i blöt hamnar nu i grytorna och med hjälp av rundstav ser Amanda till att det inte blir trassel. När garnet dragit åt sig all färg ligger det kvar i kastrullen på hög värme ungefär en timme. I lägenhetens vardagsrum hänger färdiga härvor på tork. Just i dag är det grå och lila nyanser som snart ska nystas. På ett bord ligger färdiga garnnystan som fått etikett och är redo att fotas och publiceras på internet.
- De flesta kunder upptäcker garnet genom sociala medier och handlar sedan i webbutiken. Men jag reser också på olika mässor, Syfestivalen är den största i Sverige.


Amandas intresse för färgning kom efter att hon provat att spinna eget garn. Hon köpte då ull som hon först färgade och sedan spann. Efterhand började hon i stället färga det spunna garnet. Hon provade sig fram och lärde sig hantverket längs vägen. Intresset fick henne att fundera över varifrån massproducerat ullgarn kommer.
Tyvärr upptäckte hon en smutsig bransch med dåliga arbetsförhållanden och undermålig djurhållning. Bland annat är något som kallas mulesing vanligt i vissa länder. Det innebär att fårets bakdel skalperas för att förebygga angrepp av flugor i djurets hud. Tillvägagångssättet har kritiserats för att vara djurplågeri.

- Ju mer jag spann och lärde mig om ull, desto fler frågor fick jag. Att spinna tar lång tid och därför behövde jag även köpa färdigt garn. Men ofta står inget mer än ”100% ull” på etiketten, det kan alltså komma från vilket får som helst. Jag började leta efter producenter med transparens, där jag kunde följa processen från får till färdigspunnet garn. Det gjorde också att jag kunde få tag i garn med särskilda kvaliteter som jag sökte. Senare har jag även varit med och tillverkat eget garn i ett svenskt spinneri, Båvens Spinnhus. Det var en spännande upp levelse, men jag uppskattar också att handla från mindre verksamheter utomlands. Det känns viktigt att stödja dem som jobbar för att göra branschen bättre.

Vackra garner i unika färger. Foto: Privat

Att Amanda valde att starta företag var ingen självklarhet. Hon läste fristående kurser på universitetet och visste inte hur hon skulle gå vidare. Intresset för stickning har funnits ända sedan barnsben, men i takt med att hon lärde sig mer om handfärgning växte tankarna på att börja sälja garn. Hon tröttnade på vilsenheten i studierna och bestämde sig för att det var ”nu eller aldrig” som gällde. Några månader senare var hennes företag registrerat. Men hon har svårt att kalla sig själv företagare.
- Det svåraste är nog att det förväntas att jag ska vara en driven entreprenör och att jag i vissa situationer måste agera säljare. Även om jag är stolt över det jag gör känns det svårt att visa det inför andra, att göra reklam för min egen verksamhet. Sedan finns det en svårighet i att arbeta ensam. Det är visserligen skönt för en introvert person som mig, men på fritiden behöver jag fylla på med sociala kontakter, annars känner jag mig isolerad.


Framöver hoppas Amanda kunna flytta verksamheten från sitt kök till en egen lokal. Hon vill gärna bo på gård med uthus där hon kan arbeta och kanske öppna en liten butik. Men först är det dags för 5-årsjubileum. Om det blir något firande får dock framtiden utvisa. 
- Jag vet inte om jag ska fira det på något sätt, jag har inte tänkt på det innan. Men någonting extra kanske jag borde hitta på!


TEXT: Matilda Wibero